Ombyggda startpistoler allt vanligare i skjutningar

Uppdaterad
Publicerad

Start- och gaspistoler, som byggs om för att kunna skjuta skarpa skott, blir allt vanligare bland kriminella. De köps lagligt utomlands och smugglas sedan in i Sverige där de byggs om till skarpa skjutvapen.

– De duger mycket väl till att ta livet av folk, säger Sonny Björk, kriminaltekniker.

Startpistoler används vid exempelvis tävlingslopp och är så kallade knallpistoler. Gaspistoler kan användas för att skjuta exempelvis tårgas med. Egentligen ska det inte gå att skjuta skarpa skott med dem, men med relativt enkla medel går de att bygga om till vapen att döda med.

Sonny Björk har jobbat som kriminaltekniker med fokus på vapen i över 30 år, nu är han pensionär men fortsätter att vara konsult inom området. De senaste två åren har han varit inblandad i minst tre mordutredningar där vapnet varit ett ombyggt start- eller gasvapen. Bland både Tullverket och Polisens beslag står den här vapensorten för ungefär 30 procent av alla skjutvapenbeslag.

– Det är ett litet och ett behändigt vapen och på kort avstånd, som det ofta är frågan om, är de funktionella och de duger mycket väl till att ta livet av folk, säger han.

Byggs om i Sverige

Han visar hur det går att förvandla de annars ofarliga pistolerna genom att antingen byta ut hela pipan eller att borra upp den så att hindret för skarpa kulor försvinner. Det är inte speciellt svårt men ska det göras bra så krävs industriella maskiner och Sonny Björk tror att det görs av proffs i Sverige.

– Det jobbet som läggs ned på att göra om de här pekar på att det görs mer eller mindre industriellt, säger han.

Det är olagligt att ta in start- och gasvapen till Sverige utan tillstånd. Men trots det går de enkelt att beställa på nätet från till exempel Tyskland eller Polen, där de inte är tillståndspliktiga. Därefter skickas de på posten och sannolikheten att tullen ska hitta dem är liten. I snitt kommer 90 000 paket in i Sverige dagligen och bara några promille kontrolleras. 

Vapensmuggling nytt brott

En lagändring från 1 december 2020 gjorde vapensmuggling till ett eget brott och även start- och gasvapen ingår i den kategorin. Däremot har tingsrätten och hovrätten gjort olika bedömningar i ett aktuellt mål där tre gasvapen smugglats in. Tingsrätten dömde den åtalade för grov vapensmuggling  medan hovrätten ändrade domen till endast vapensmuggling eftersom vapnen inte var ombyggda till skarpa vapen. Ärendet är nu uppe i Högsta domstolen för ett avgörande. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.