-WHO vet inte vad som kommer att ske. Det är helt oförutsägbart, säger hon till TT och påpekar att inga fall av smitta från människa till människa har inrapporterats.
Åkerlind framhåller också att viruset H5N1 övervakas mycket noggrant av virologer över hela världen. I takt med nya utbrott tas nya prover för att analysera om viruset förändras.
En försvårande faktor är dock att människor i dag reser som alltid förr, och därmed utsätter sig för smittrisker. Dessutom är inkubationstiden lång, så en person kan vara virusspridare utan att själv veta om det.
Tog avstånd från uttalande
David Nabarro, som nyligen utsågs av WHO till att samordna kampen mot nya globala epidemier, sade i går att det är mycket troligt att viruset snart muterar så att det smittar från människa till människa. Han uppgav att upp till 150 miljoner människor kan komma att dö av sjukdomen.
WHO tog dock i dag avstånd från uttalandet och sade att det är mer troligt att mellan 2 och 7,4 miljoner dör i en eventuell epidemi.
En talesman medgav dock att alla siffror är gissningar.
Fågelinfluensa
- Fågelinfluensa är en så kallad zoonos, en sjukdom som kan drabba både djur och människa.
- Människor har hittills huvudsakligen smittats via nära kontakt med sjuka fåglar (främst höns- och andfåglar) eller deras avföring.
- Symptom på den mänskliga formen av sjukdomen kan vara feber, halsont, hosta, ögoninflammation och lindriga mag- tarmbesvär. Även lunginflammation, leverpåverkan, njursvikt och andningssvårigheter förekommer i allvarligare fall.
- Fågelinfluensan, liksom de flesta influensavirus, har uppkommit i Sydostasien. Forskarna tror att det beror den närhet mellan människor och vissa husdjur som finns i många hushåll där. Influensavirus skapas ofta genom att virus från fåglar och människor blandar sig.
TT