”Det här handlar om att rädda så många företag som möjligt”, säger Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Rickard Nordin till SVT Nyheter. Foto: Björn Larsson Rosvall, Janerik Henriksson/TT

Omställningsstödet till företag förlängs

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har tillsammans med samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna beslutat om att förlänga omställningsstödet till företag som drabbats av minskade intäkter under pandemin och skatteanstånden tidigareläggs.

– Det här handlar om att rädda så många företag som möjligt, säger Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Rickard Nordin till SVT Nyheter.

Omställningsstödet förlängs över januari och februari. För att företagen ska kunna söka omställningsstödet behöver företagen haft ett omsättningstapp på minst 30 procent. Kostnaden beräknas uppgå till fyra miljarder kronor.

– Det här handlar om att rädda så många företag som möjligt och det är många som har det otroligt tufft just nu. Vi behöver förlänga det vi kan och därför börjar vi med januari och februari, säger Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Rickard Nordin till SVT Nyheter.

Kommer ni gå fram med några riktade stöd?

– Jag utesluter inte att vi hittar andra kreativa sätt för att hjälpa till. Tyvärr sätter ett EU-regelverk stopp för hur mycket vi kan göra där man bland annat inte kan söka dubbla stöd, säger Rickard Nordin (C) och fortsätter:

– Det vi däremot gör är att tidigarelägger skatteanstånden så man får likviditet en månad tidigare. Det kan komma igång redan den 8 februari, vilket är jätteviktigt för att fler företag ska kunna överleva.

Lång väntan för företag

Regeringen och januaripartierna kommer att gå fram med förlängningen efter julhelgerna. Men när stödet kommer att kunna sökas är oklart. Flera krisande företag är i behov av pengar omgående för att överleva. Men just nu är det långa handläggningstider hos framförallt Tillväxtverket som har hand om stödet för korttidspermitteringar.

– Vi från Centerpartiet har varit väldigt kritiska mot Tillväxtverkets hantering. Vi kallade in ministern till näringsutskottet och nu i budgetsamtalen har vi sett till att de får extra resurser. Det här måste gå snabbt och det är helt orimligt att vi har en statlig byråkrati som stjälper svenska företag. Här gör vi allt vi kan för att pressa på regeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.