Operation: Underhållning

Publicerad

Snart blir de svenska Afghanistansoldaterna lite gladare. Det hoppas åtminstone Försvarets fältartister, som i september åker till det krigshärjade landet för att underhålla trupperna.

-Min uppgift är att vara en go' och gla' tjej som får soldaterna på bättre humör. Just nu är jag otroligt peppad, det ska bli kul att få komma dit och leverera lite lycka, säger sångerskan Linda Sundblad.

Hon ingår i den grupp om sju musiker och en tekniker som styr kosan mot Afghanistan om en månad. Uppgiften är klar: lyfta sinnena på slitna och krigströtta soldater.

-Vi är ju en personalvårdande resurs, vår uppgift är att göra arbetet lättare för soldaterna i till exempel Afghanistan. När de har varit där i några månader finns det en risk att de börjar tappa gnistan lite. Då gäller det att tillföra något som kan ge dem gnistan tillbaka och musik kan vara en sådan sak, säger Kristoffer Appelquist, ordförande för Försvarets fältartister.

Får soldatträning
Att vara i en krigszon är förstås inte ofarligt, även om man inte befinner sig i frontlinjen. Därför får fältartisterna genomgå en grundläggande soldatträning i vilken bland annat sjukvårds-, vapen- och folkrättsutbildning ingår.

-Det är klart att det finns en risk, men vi blir väldigt väl omhändertagna och känner oss jättetrygga, säger Kristoffer Appelquist.

Rekommenderar varmt
I de nu pågående utbildningsdagarna i Skåne deltar runt 50 personer. En av dem, som inte kommer att åka till Afghanistan den här gången, är Inger ”Pippi” Nilsson. Hon blev fältartist sedan två kolleger berättat om sina upplevelser i Bosnien i början av 2000-talet.

-Det är vansinnigt kul! Dessutom har man stor nytta av den militäriska disciplin man får lära sig, den kan man tillämpa även i film- och teatersammanhang. Man lär sig lyssna. Jag kan varmt rekommendera fältartisteriet till alla kolleger, säger hon.

TT

* Försvarets fältartistkår, numera Försvarets fältartister, bildades 1953.
* Det finns två formella krav för medlemskap – man ska vara yrkesverksam artist och man får inte vara vapenvägrare.
* I de grupper som skickas ut på insatser görs också en personlig lämplighetsbedömning.
* Genom åren har många av Sveriges mest folkkära artister uppträtt i uniform – bland dem Charlie Norman, Alice Babs, Jill Johnson och Nanne Grönvall.

Källa: Fältartisterna (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer