Foto: Scanpix

Operationer ställs in på Akademiska

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska sjukhuset i Uppsala ställer in alla planerade operationer. Orsaken är överbeläggningar och brist på vårdplatser, till stor del på grund av att det är svårt att rekrytera sjuksköterskor.

Natten till torsdag var samtliga vårdplatser på Akademiska sjukhuset upptagna av patienter, vilket är ovanligt. Ledningen tvingades därför att beordra alla läkare att tills vidare ställa in samtliga operationer och andra insatser som inte är akuta.

– Operationer, behandlingar och liknande som planerats in sedan tidigare får skjutas upp, säger chefsläkaren Bengt Sandén till unt.se.

Planerade insatser som av medicinska skäl inte kan stoppas, som kejsarsnitt och canceroperationer kommer fortfarande att genomföras.

Sjuksköterskeupproret delorsak

Sandéns förhoppning är att stoppet hävs på måndag. Han menar också att patienterna inte kommer att drabbas ur medicinsk synvinkel.

Platsbristen hör ihop med att man tvingats dra ned på platser eftersom det har varit svårt att rekrytera nya sjuksköterskor. Tidigare har sjuksköterskor på flera håll i landet protesterat mot de låga lönerna och sagt upp sig i protest. Sjuksköterskestudenter har skapat ett starkt uppror under namnet 24 000-upproret då man vägrat att acceptera löner under 24 000 kronor i ingångslön i hopp om att höja lönerna.

Dessutom uppmanas läkare att skriva ut alla patienter som inte absolut behöver vårdplats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer