Foto: Foto: Conan Fitzpatrick/SVT

Opererades av skandalkirurgen – stämmer region Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

En patient som opererades av skandalkirurgen Paolo Macchiarini stämmer nu region Stockholm, efter att fyra centimeter av hans luftstrupe opererats bort.

Patienten skulle opereras för sin sömnapné genom att få några överskjutande slemhinnor bortopererade. I stället opererades en bit av patientens luftstrupe bort av den omskrivne italienske kirurgen Paolo Macchiarini, utan hans medgivande, rapporterar TV4 Nyheterna.

Proceduren gjorde att patienten hamnade i koma. När han vaknade upp ur koman hade han förlorat rösten, en stor del av synen samt förmågan att äta.

Stämmer regionen på 300 000 kronor

Mannen har försökt att få en rättslig upprättelse i nio års tid utan framgång, vilket gör att han nu stämmer region Stockholm på 300 000 kronor. En process han får hjälp från Centrum för rättvisa att bedriva.

– Jag anser att läkarna bör stå till svars för vad de har gjort mot mig och att jag ska få upprättelse, säger patienten till TV4.

Paolo Macchiarini var central i en skandal kring inopererade syntetiska luftstrupar vid Karolinska institutet i början av 2010-talet. Tre personer avled till följd av att ha fått luftstruparna inopererade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer