Öppet sinne för spel bra för familjefriden

Uppdaterad
Publicerad

– Jag har varit på spelmässor och läst böcker om tv-spel. Det är viktigt att hålla koll på och engagera sig i barnens spelande, säger fembarnsmamman Johanna Lundqvist.

Debatten om tv-spels påverkan på barn rasar vidare. Skadligt eller harmlöst? Åsikterna går isär. Dock är det en realitet att tv-spelandet skapar konflikt i många familjer.

I Johanna Lundqvists familj finns fem barn, fem datorer och ett xbox.

Spelberoende

När spelandet och surfandet började generera konflikter införde man systemet med tidslås. Men inte utan att först fråga barnen vad de tyckte.

– Vi frågade vad som kunde vara en rimlig tid att spela varje dag. Och då skulle barnen dessutom hinna med att spela fotboll, sköta sina läxor och träffa kompisar. Barnen har själva satt de här tiderna och vi har godkänt dem.

Tidlåset på barnens användarkonton blev som följer: 3-5 år, cirka 30 minuter. 6-12 år, cirka 60 minuter samt 12-16 år, cirka 120 minuter.

– Hade vi tvingat på dem tiderna hade det blivit annorlunda tror jag. Det är viktigt att låta barnen komma med förslag på egna lösningar. Vi vuxna har ansvar att övervaka dem och se till att de inte råkar illa ut på nätet.

Spelar WoW med pappa

De äldre barnen (10, 11 och 16 år) spelar onlinespelet World of Warcraft (WoW) med pappan i familjen, som dessutom är it-konsult och stor spelfantast.

– Och i WoW behövs det mer tid än om man spelar andra spel och det får man resonera om tillsammans, säger Johanna Lundqvist.

De yngre barnen (4 och 5 år) ser att deras syskon är aktiva på nätet och spelar tv-spel och blir självklart nyfikna och vill testa de med.

– Men vi låter dem inte sitta med vid våldsamma spel, vi går efter åldersgränserna, precis som för filmer. Är rekommendationen plus 18 på ett spel får de tre äldsta spela tillsammans med vuxen.

Spelar du själv något?

– Jag är dålig på att spela, men visst, jag testar. Det viktiga är att man visar att man tycker om samma saker som barnen. Det gör det enklare att diskutera andra saker i familjen. Man visar en positiv attityd och barnen är inte främmande att släppa in oss vuxna om vi visar intresse.

Fakta

Råd till föräldrar

Statens medieråd som bland annat ska skapa förståelse för ungas spelande, släppte 2009 publikationen ”Tips till föräldrar om datorspel”. Här är några av tipsen.

* Respektera åldersrekommendationerna på spelen.

* Spela själv och gärna tillsammans med dina barn. Med yngre barn kan man gärna ha datorn/konsolen i ett gemensamt utrymme i hemmet.

* Förstå skillnaden på spel och spel. Vissa spel tar längre tid att sätta sig in i medan andra inte kräver lika mycket tid. Försök ta reda på vilken typ av spel ditt barn är intresserat av. Handlar det till exempel om onlinespel eller sportspel?

* Sätt en gräns för hur länge barnet får spela om spelandet börjar ta tid från läxor, kompisar och andra aktiviteter. Be gärna barnet komma med ett eget förslag på tidsbegränsning.

* Ta reda på löpande kostnader. För vissa onlinespel tillkommer en månadsavgift. I andra spel kan man köpa ”virtuell valuta” för riktiga pengar. Ta alltså reda på kostnaderna innan du köper ett nytt spel.

* Prata med andra vuxna och föräldrar om vilka regler och gränser de använder.

Källa: Statens medieråd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spelberoende

Mer i ämnet