”Så klart är området inom alkohol och droger mer inarbetat” – hör folkhälsoutvecklaren Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Så ser vården ut för spelberoende i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning visar att flertalet av Västerbottens 15 kommuner inte informerar om vart man vänder sig om man hamnat i spelberoende. Men det finns hjälp – det säger Gabriella Sjöström Green på Region Västerbotten.

Vårdcentralen eller den kommunala socialtjänsten ska du kunna vända dig till för att få hjälp med spelproblem. Enligt lag ska det vara lika lätt som att få hjälp för alkohol- eller drogproblem. I verkligheten har vården inte kommit lika långt.

Flertalet av länets kommuner informerar inte om hjälpen till spelberoende – trots att lagen ändrades redan 2018. Det visar SVT:s granskning.

Spelberoende

Men trots brist på information finns det hjälp att få, enligt Region Västerbotten. Ett exempel är alkohol- och drogmottagningen i Umeå, som trots sitt namn erbjuder hjälp även för personer som har problem med spel om pengar.

– Behandlingen för de som söker med spelproblem är ganska lik den för alkoholmissbruk. Man ringer och berättar att man är i behov av hjälp och så erbjuds man oftast tid dagen efter. Man erbjuds upp till fem samtal, säger Gabriella Sjöström Green, folkhälsoutvecklare.

Dit kan boende i Umeå, men också Bjurholm, Nordmaling, Vännäs, Vindeln och Robertsfors vända sig. Men det är mer på gång.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spelberoende

Mer i ämnet