Delad bild. Till vänster, man i kostym. Till höger, två politiker står vid debattpulpeter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Mats Knutson analyserar partiledardebatten. Foto: Jonathan Bengtsson, SVT

”Öppning för höjt barnbidrag – kan bli viktig valfråga”

Publicerad
Analys ·

Landets och hushållens ekonomi kan bli en viktig valfråga nästa år. Agendas partiledardebatt gav en försmak av detta. Kanske kan också en höjning av barnbidraget vara på väg.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Agendas partiledardebatt inleddes med det ekonomiska läget. Efter amerikanska tullutspel har hela världsekonomin satts i gungning. Det har också slagit mot Sverige. Återhämtningen har kommit av sig, lågkonjunkturen fortsätter.

Därmed kan ekonomin segla upp som en viktig valfråga nästa år. Den höga arbetslösheten och låga tillväxten sätter press på regeringen. Oppositionen menar att regeringens ekonomiska politik har misslyckats. Regeringen å andra sidan hänvisar till händelserna i omvärlden.

En viktig del av politiken i en lågkonjunktur är hur hushållen ska stöttas. Det aktualiseras ytterligare i ett läge där matpriserna har stigit snabbt.

Öppnar för höjda barnbidrag

Traditionellt är det oftast partier till vänster som vill höja barnbidragen. Men kanske kan också regeringssidan vara på väg att svänga i frågan. Både Liberalerna och Kristdemokraterna öppnar i Agendas partiledardebatt för höjda barnbidrag, även Moderaterna gläntar på dörren, om än inte lika tydligt.

Det enda av Tidöpartierna som säger nej är Sverigedemokraterna. Frågan är dock hur hårt detta nej är. Frågan diskuterades redan inför vårbudgeten, då ville SD hellre sänka matmomsen, men frågan om höjda barnbidrag lär komma upp på bordet igen inför höstbudgeten.

C står för en annan politik

Bland oppositionspartierna har redan tidigare Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet föreslagit höjda barnbidrag. Men Centerpartiet, som ju pekas ut som en tilltänkt samarbetspartner, säger nej.

Inte oväntat, men det illustrerar att C står för en annan ekonomisk politik än övriga oppositionspartier. Och det kan ställa till problem för S-ledaren Magdalena Andersson om hon får uppdraget att bilda regering.

Centerpartiets nya partiledare Anna-Karin Hatt har redan hunnit ge i alla fall ett besked i regeringsfrågan. Dörren till Sverigedemokraterna ska vara fortsatt stängd. Några besked om hur hon ser på ett samarbete med Socialdemokraterna, där också Vänsterpartiet ingår, har hon däremot inte gett.

Det hindrade dock inte statsministern från att omedelbart bjuda in Anna-Karin Hatt och Centerpartiet till samarbete med regeringen om livsmedelspolitiken. Det är en fråga som ligger den nya C-ledaren varmt om hjärtat, bland annat efter flera år som vd för Lantbrukarnas riksförbund, LRF. Men det är också en fråga som blivit allt viktigare både för C och Sverige, i en tid då beredskapsfrågorna ökat i betydelse.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.