Opposition kräver vaccinerad vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen uppmanas se till att landets samtliga kommuner omplacerar ovaccinerad personal inom äldreomsorg och hemtjänst. Kravet väcks inom oppositionen där man anser att lagen måste följas eller skrivas om för att säkerställa att detta blir verklighet.

– Vi måste ta fram någon nationell skrivelse så att alla kommuner är säkra på att de hanterar frågan rätt. Jag tror att det finns en osäkerhet kring detta och kommunerna vill heller inte göra fel, säger Linda Lindberg, som är Sverigedemokraternas socialpolitiska talesperson.

Hon är en av de som har reagerat på den enkätundersökning som SVT gjorde för en tid sedan och som visar att endast ett fåtal kommuner omplacerar ovaccinerad personal inom äldreomsorg och hemtjänst. De allra flesta kommuner frågar inte ens sin personal om den är vaccinerad.

Hallengren gjorde uttalande

Inför julhelgen gick socialminister Lena Hallengren (S) ut och klargjorde att de som inte har vaccinerat sig inte heller ska träffa riskgrupper i samhället.

– När man är ovaccinerad ska man vara försiktig att inte utsätta riskgrupper och utsätta personer över 70 år för risk för smitta. Det är viktigt oavsett vem personen över 70 är, sa Lena Hallengren på en presskonferens den 16 december.

SVT ville fråga socialministern hur detta budskap går ihop med att kommuner runt om i landet inte omplacerar ovaccinerad personal inom äldreomsorg och hemtjänst, men via hennes pressekreterare avböjer hon en intervju i frågan.

Lina Nordquist, som är Liberalernas socialpolitiska talesperson anser att regeringen måste agera.

– Regeringen ska se till att kommunerna har en möjlighet att följa lagen, antingen genom att förklara vad lagen faktiskt säger, eller så får vi skärpa lagen så att om jag behöver hemtjänst ska jag veta säkert att den personal som den personen möter ska vara vaccinerad mot sjukdomar som kan vara farliga för mig, säger Lina Nordquist.

KD: ”Lagen är tydlig”

Kristdemokraternas socialpolitiska talesperson Acko Ankarberg anser att lagen redan nu är tydlig nog och räcker.

– Regeringen måste vara klar mot kommunerna att de har en verksamhet som följer lagarna. Och i lagarna står det att det ska vara en trygg och säker vård där man inte utsätter patienter för smitta. Och det är så viktigt att de som behöver en nära vård och omsorg också har det vaccin som krävs, säger Acko Ankarberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.