Anders Ygeman anser att det finns en risk för begränsningar i yttrandefrihet när regeringen gör sin översyn av ordningslagen. – Svensk yttrandefrihet måste vi försvara, säger han till TT. Foto: Ali Lorestani/TT

Oppositionen tveksamma till ändringar i ordningslagen

Uppdaterad
Publicerad

Det finns i nuläget ingen majoritet i riksdagen politiskt stöd för en ändring av ordningslagen som regeringen utreder just nu. Det visar en enkät som SVT Nyheter gjort.

”Vi står bakom den nuvarande lagstiftningen. Men vi följer regeringens analysarbete noga”, skriver Socialdemokraterna till SVT.  

Justitieministern och statsminister var på tisdagens presskonferens tydliga med att det är ändringar i ordningslagen, om några, som ska till för att stävja koranbränningar. 

– Några generella stora lagförändringar är inte aktuellt. Vi överväger om det vore lämpligt att ändra i ordningslagen så man kan ta bredare hänsyn till om tillstånd ska ges eller inte, sade statsminister Ulf Kristersson (M).

Inga konkreta lagförslag

SVT har frågat alla åtta riksdagspartier om vilka ändringar i ordningslagen de kan tänka sig. De fyra oppositionspartierna, S, V, MP och C har inte några egna förslag, utan säger att man följer regeringens analysarbete noga. Centerpartiet är tydliga med att man inte vill se några som helst ändringar i ordningslagen.

”Vi ser att det kan finnas ett behov av att se över hur nuvarande lagar gällande hat, hot, ordning och yttrandefrihet samverkar i dagens situation. Däremot ser vi i dagsläget inget behov till förändringar i ordningslagen”, skriver partiets pressavdelning till SVT Nyheter.

Innan en lagändring kan träda i kraft tillsätter regeringen en utredning. Det finns ännu inget beslut om det. Normalt tar det mer än från utredning till lagförslag och för att ett sådant ska gå igenom krävs politiskt krävs stöd av ett parti utanför regeringen. Vanligtvis lutar sig regeringen mot SD för att få stöd för sin politik men när det gäller lagändringar kopplat till koranbränningar är det inte säkert man kan räkna med det.  

”Sverigedemokraterna står helhjärtat upp för yttrandefriheten i Sverige, vilket även inkluderar rätten till uttryck som uppfattas som kränkande av olika grupper. Vi kommer således inte arbeta för eller stötta ett införande av inskränkningar av yttrandefriheten i Sverige”, skriver partiet i sitt enkätsvar till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.