Foto: TT arkiv

Oppositionen: ”Intressant men vi prioriterar annorlunda”

Publicerad

Regeringen gör upp med C och L och sänker inkomstskatten för invånare i flera glesbygdkommuner. ”Intressant” tycker V och SD medan KD är mer ifrågasättande. Moderaterna vill inte kommentera skattesänkningen.

Enligt förslaget i regeringens budget får omkring 830 000 personer redan vid årsskiftet en skattesänkning på som mest 137 kr per månad. Det gäller boende i ett antal kommuner i norra och västra delarna av Sverige, i det som kallas stödområde A och B.

”Försiktigt positiva” är omdömet från Vänsterpartiet om skattesänkningen. Men då först som ett andra steg

– Prio ett hade varit att staten i stället skjuter till resurser till de här områdena för att förhindra alla de besparingar som sker. Det här är kommuner som tvingas ha hög skatt på grund av utflyttning och åldrande befolkning, säger V:s ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.

Från Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt är tongångarna liknande:

– Förslaget om sänkt inkomstskatt är intressant men vi kommer inte ställa oss bakom det i riksdagen. Vi menar att det bästa sättet att stärka köpkraften hos hushållen i glesbygden är att sänka bensinskatten i stället.

Kristdemokraternas Jakob Forssmed tycker att skattesänkningar generellt är bra och vill därför inte avfärda förslaget. Samtidigt menar han att det blir problematiskt när staten börjar behandla kommuner med olika inkomstskatteregler:

– Frågan är om det är rätt metod för att göra det attraktivt att bo på landsbygden.  Det finns ju flera gles- och landsbygdskommuner där invånarna inte omfattas av förslaget, till exempel Emmaboda och Herrljunga.

Moderaterna vill inte kommentera regeringens skattesänkning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer