Jakob Forssmed (KD), Ulla Andersson (V) och Oscar Sjöstedt (SD) är kritiska till den föreslagna sänkningen av inkomstskatten. Foto: TT

Oppositionen kritisk till föreslagna skattesänkningar

Publicerad

I dag presenterades skattesänkningar på 13,5 miljarder kronor i regeringens kommande höstbudget. Men oppositionspartierna är kritiska.

– Det är uppenbart att man inte är överens om vilken skattepolitik som borde bedrivas, säger Jakob Forssmed (KD).

På torsdagen meddelade C och L, i överenskommelse med regeringen, att man kommer föreslå en sänkning av inkomstskatten med 13,5 miljarder kronor.

Enligt Annie Lööf och Nyamko Sabuni, som presenterade förslaget på en presskonferens under torsdagseftermiddagen, riktar sig skattesänkningarna till låg- och medelinkomsttagare och beräknas därmed omfatta sju miljoner svenskar.

Men oppositionspartierna är kritiska.

– För det första är det intressant att man sänker skatten eftersom regeringen alltid har sagt att skattesänkningar förstör välfärden. Sedan var det en väldigt rörig pressträff. Det är uppenbart att man inte är överens om vilken skattepolitik som borde bedrivas, säger Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson för Kristdemokraterna (KD).

Skattereduktionen på arbete kommer dock att vara tillfällig och gälla i två år. Den ska även omfatta pensionärer och vissa ersättningssystem.

”Man lämnar arbetslinjen”

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson menar att det är problematiskt på vilket sätt regeringen väljer att genomföra skattesänkningarna på.

– I grunden tror jag det är bra att vi fortsätter sänka skatten på arbete, säger hon till SVT Nyheter.

– Det jag är kritisk till är hur man sänker skatten. Att man skuldsätter Sverige så mycket som vi kommer göra nästa år, det är ändå skattebetalarna som ska betala skulden, då ska man använda varje krona på rätt sätt. Och jag menar då att man ska sänka skatten på ett sätt som ger fler jobb. Och när man då använder det här förvärvsavdraget rent tekniskt innebär det att man lämnar arbetslinjen, säger hon.

”Pension är uppskjuten lön”

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt är positiv till delar av förslaget men betonar att han även hade velat se ett större stöd till pensionärer.

– Det ena momentet, att det ska omfatta och riktas in mot låg- och medelinkomsttagare, är positivt både ur fördelningsaspekten men även när det gäller fördelningen i ekonomin. De kommer i högre grad att nyttja det till konsumtion. Men vi anser att pension är uppskjuten lön och det har man inte med i den här modellen, säger han.

”Måste spara på välfärden”

Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson, är även hon kritisk till hur sänkningarna genomförs.

– Man kan säga att principiellt har vi ingenting emot att man förbättrar ekonomin för låginkomsttagare. Men det ska ske genom att man omfördelar och plockar från dem med tjocka plånböcker så att man har en långsiktig finansiering till välfärden. Annars leder det här till att man måste spara på välfärden, säger Ulla Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.