Försvarsmakten har nu inlett en undersökning om den officer som med förfalskade dokument lyckats få flera säkerhetsklassade uppdrag. Foto: TT/Janerik Henriksson

Oppositionen om bluffande officer: ”Oacceptabelt och allvarligt”

Publicerad

Politiker inom oppositionen anser att det är oacceptabelt och allvarligt att en officer lyckats få ledande positioner och säkerhetsklassade uppdrag inom försvaret med hjälp av lögner och förfalskade examensbevis.

I försvarskretsar ställs nu frågan hur det var möjligt att en officer i det svenska försvaret lyckades bluffa sig till  flera säkerhetsklassade uppdrag med hjälp av förfalskade dokument och lögnaktiga påståenden om akademiska meriter, vilket DN visat i en granskning. Mannen avslöjades redan 2016 då han jobbat som säkerhetsklassad chef på Kustbevakningen i två år.

Handplockad trots bluff

Trots att Kustbevakningen informerade Försvarsmakten, Säpo och Regeringskansliet om bluffen blev han hösten 2019 handplockad av Försvarsmakten som stabschef för FN-styrkan i Mali. Mannen påbörjade sin anställning hösten 2019, men stängdes av innan han åkte till Mali

– Det är förfärligt och får inte förekomma, allra minst inom försvaret. Myndigheterna måste kunna samköra information mellan varandra. Fallet visar på allvarlig slapphet, vilket är oacceptabelt, säger Mikael Oscarsson (KD), ledamot i riksdagens försvarsutskott.

”Osannolik historia”

Han får medhåll av Liberalernas representant i försvarsutskottet, Allan Widman. Han anser att det är ”en osannolik historia att en person kunnat göra en gedigen officerskarriär utan de rätta ingångsvärdena”.

– Vi lever i en ny omvärld där vi inte har råd med denna bristande kommunikation mellan myndigheter. Nu måste Försvarsmakten dra lärdom och väsentligt skärpa sina rutiner, säger Allan Widman till SVT Nyheter.

”Allvarlig fråga”

Även Hanna Gunnarsson (V) i försvarsutskottet anser att frågan är allvarlig.

– Myndigheterna måste bli bättre på att granska sökandes examina och inte bara förlita sig på den senaste chefens utlåtande, anser hon.

Inom försvaret har mannen arbetat som kapten i Kosovo och major i Afghanistan, där han utan behörighet arbetslett soldater och ansvarat för informationssäkerhet.

Uppdrag för Must

Han har även i flera perioder arbetat på den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must. Där har han bland annat utvecklat system för att administrera kryptonycklar, som gör försvarets telekommunikation oläslig för utländsk signalspaning.

Utredning pågår

Mannen är nu arbetsbefriad med lön, och Försvarsmakten har inlett en intern utredning för att få klarhet i vad som hänt.

– Det var en rad olyckliga omständigheter, och jag kan bara konstatera att det tyvärr har begåtts misstag även från vår sida i samband med några av anställningarna, säger Carl-Axel Blomdahl, chef för ledningsstabens samordningssektion och ledare av utredningen, till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.