Foto: TT

Oppositionen enig om S pensionslöfte

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill höja pensionen, det lovade Stefan Löfven i dag när han höll en kortare version av sitt första maj-tal på ett äldreboende i Södertälje. Och det råder enighet bland oppositionen.

– Det finns ingen konflikt i svensk politik när det gäller att höja pensionerna, säger Emil Källström, Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson.

Socialdemokraternas förslag om höjning ska ske genom ett tillägg till den allmänna pensionen och skulle innebära upp till 600 kronor i månaden.

Pensionsförslaget kommer enligt Stefan Löfven att presenteras till den så kallade pensionsgruppen. Den blocköverskridande arbetsgrupp som består av ledamöter från de partier som ingick i överenskommelsen om det nuvarande pensionssystemet. Där ingår alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

C: ”Finns ingen konflikt”

Emil Källström, Centerpartiets ekonomisk-politisk talesperson. Foto: TT

Det finns ingen konflikt i svensk politik när det gäller att höja pensionerna, inte minst för dem som har låga och medelstora pensioner, säger Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet.

– Jag tycker vi ska eftersträva enighet i pensionsgruppen och se till att de som jobbat ett långt liv i Sverige har en möjlighet till guldkant i tillvaron samt att vi ser till att pensionärerna har mer pengar att röra sig med. Under den här mandatperioden har hela Alliansen föreslagit större skattesänkningar för pensionärer än vad regeringen gjort och det kommer vi fortsätta med.

KD: ”Beredda att gå längre”

Ebba Busch Thor, Kristdemokraternas partiledare. Foto: TT

– Jag är lite förvånad över att det här är ett vallöfte som kommer nu när man haft fyra år på sig att faktiskt budgetera för en förbättring av pensionärernas situation, säger Ebba Busch Thor, Kristdemokraternas partiledare. Men vi är självklart öppna för att diskutera det här i pensionsgruppen. Det är Kristdemokraternas politik att vi behöver göra mer för att förbättra för de pensionärerna som har den svåraste ekonomiska situationen. Vi menar att det bästa sättet om man vill förbättra situationen för de pensionärer som inte kan få det att gå runt är att höja bostadstillägget.

L: ”Försiktigt positiv”

Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson. Foto: TT

– Jag är försiktigt positiv till det här och vi får studera förslaget vidare i detalj, säger Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson. Vår inriktning är tydlig från Liberalernas sida och det är att pensionerna ska höjas för dem med småekonomiska marginaler. Sen får vi se om just det här förslaget är rätt väg. Vi har från Liberalernas sida föreslagit höjt bostadstillägg och vill att skatten ska vara lägre för dom med låg pension.

M: ”I grunden helt rätt”

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson. Foto: TT

– Vi moderater har länge tyckt att vi behöver högre pensioner, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson.

Har man jobbat ett helt liv förtjänar man en rimlig pension, vare sig man jobbat som undersköterska eller ingenjör. Nu får vi titta på den exakta utformningen av det här förslaget i pensionsgruppen, men att människor som har jobbat hela sitt liv ska ha högre pensioner det är i grunden helt rätt. Sedan får vi ta en diskussion i pensionsgruppen om hur det ska ske. Man kan tänka sig att höja pensionerna eller gå via att sänka skatterna.

SVT Nyheter har sökt Sverigedemokraterna för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.