Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

S enigt kring vinster i välfärden

Publicerad

Socialdemokraternas kongress röstade i dag ja till det kompromissförslag om vinster i välfärden som partistyrelsen lagt fram.

Beslutet fattades utan rösträkning.

– Det är tydligt att det fanns en klar majoritet och det fanns ingen som var emot det kompromissförslag som partistyrelsen har lagt fram, säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

Enligt skrivningarna i kompromissen ska vinstintresset inte vara styrande i välfärden. Vinstuttag och vinster ska ”avsevärt begränsas” och kommunerna ska ha ett ”avgörande inflytande” vid etableringar av friskolor.

Där står det också att ”sammantagna ska våra förslag om nationella kvalitetslagar för ordning och reda i välfärden förbättra kvaliteten och avsevärt begränsa vinsterna, samtidigt som mångfald och valfrihet garanteras.”

”Seger för vänsterfalangen”

Beslutet innebär i praktiken att den som vill starta en friskola måste upprätta ett kontrakt med företrädare för kommunen som alltså kan välja att säga nej.

– Det här är en seger för vänsterfalangen, men samtidigt en reträtt för partiledningen som stärker Stefan Löfvens position internt. Kommunpolitikerna får ökat inflytande genom att partiet nu vill ge kommunerna avgörande inflytande när friskolor ska etableras, säger Mats Knutson.

LO nöjt med kompromissförslaget

I beslutet slås också fast att lagen om valfrihet inte ska vara obligatorisk och att den bör förändras så att fri etablering inte längre är möjlig.

”Kommuner och landsting avgör om upphandlingar och valfrihetssystem ska riktas till enbart non profit-aktörer”, står det vidare.

När det gäller att begränsa vinsterna så ville LO gå längre, men är nöjd med S-linjen i alla fall.

– Vi ville införa en ny princip där normen inom välfärden är kommun, landsting, non profit-företag, kooperativ eller de nya samhällsbolagen. Sedan kan man göra undantag från den normen. Här vänder man på det och säger att man kan välja att införa det, så det är inte lika långtgående, säger Tobias Baudin.

– Men man ska komma ihåg att sedan S hade kongress förra gången har man gjort rejäla förflyttningar och det välkomnar vi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

S-kongressen 2013

Mer i ämnet