Oppositionen sågar ledarskapet under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Flera oppositionspartier ser Coronakommissionens slutrapport som en svidande kritik mot regeringens pandemihantering.

– Kritiken mot regeringen är stenhård, säger Tobias Billström (M).

– Kommissionen slår fast att regeringen inte har gjort det regeringen ska göra i det här sammanhanget, nämligen visa nationellt ledarskap. Man har backat undan från det, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström.

Han får medhåll av Linda Lindberg (SD), socialpolitisk talesperson.

Coronapandemin

– Det är återigen senfärdigheten som lyser igenom. Vi behöver ha ett mycket tydligare nationellt ledarskap, säger hon.

Kristdemokraternas gruppledare Andreas Carlsson pekar på samma sak.

– Vi har påtalat under hela pandemin att regeringen behöver ta ett nationellt ledarskap och det har man inte gjort. Man borde ha klivit in och pekat ut en riktning och inte gömma sig bakom myndigheter och regioner, säger han.

”Pandemin kom som en överraskning”

Även Karin Rågsjö (V), ledamot i socialutskottet, tycker att bristen på styrning har varit ett av de största problemen under pandemin. Hon menar att lärdomar nu måste dras till nästa pandemi eller kris.

– Vi har inte haft någon styrning i den här frågan i Sverige. Den här pandemin kom som en överraskning och så kan det inte vara, nu har vi lärt oss av det. Till nästa pandemi måste vi ha ett annat sätt att styra, då ska regeringen styra. Man måste kunna peka med hela handen.

Hallengren: Rimligt att lyssna på expertmyndighet

Socialminister Lena Hallengren (S) menar att den förvaltningsmodell som Sverige har med kommuner och regioner också kan ses som en fördel i vissa lägen.

– Och när vi går in i en kris kan vi inte förändra den modellen, säger hon.

Lyssnade ni för mycket på Follkhälsomyndigheten? 

– Jag tycker inte att vi har lyssnat för mycket på det som är expertmyndigheten när det gäller smittskydd. Hade jag och regeringen inte lyssnat på vår expertmyndighet utan fattat beslut efter eget huvud tror jag inte att det hade uppskattats, säger Lena Hallengren.

FHM-chef: Har agerat utifrån uppdraget

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell håller inte med om Coronakommissionens kritik att regeringen har förlitat sig för mycket på myndigheten. 

– Vi har agerat utifrån vårt mandat och uppdrag utifrån smittskyddslagen. Vi har inte agerat själva utan har haft samverkan med andra. Får vi ett nytt uppdrag framöver får vi anpassa oss till det, säger hon.

En del av kommissionens kritik handlar om att Sverige satte in för få åtgärder och för sent. Den kritiken har Karin Tegmark Wisell svårt att förstå.

– Den bild vi har är mer komplex än så. Vi tog fram flera föreskrifter i mars 2020 och hade allmänna råd. Det infördes väldigt många åtgärder som påverkade människors rörlighet, vi använde det det mandat vi hade. Vi hade inte mandat att säga att man inte ska resa, utan vi kunde säga att man inte bör resa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet