Natoflaggan och Sveriges flagga på Harpsund i somras. Foto: Henry Montgomery /TT

Orbáns stabschef: Vi vill ha utfästelser från Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ungerska politiker förväntar sig att framöver slippa kritik från Sverige mot det egna landet. En utfästelse om detta behövs för att de ska rösta för Sveriges inträde i Nato. Det säger premiärministerns stabschef Balázs Orbán till ungersk radio enligt Budapest Times.

– Vissa ungerska parlamentsledamöter känner sig obekväma eftersom de har sett hur svenska ministrar har tagit för vana att ifrågasätta demokratin i Ungern. De har gång på gång förolämpat ungerska väljare och politiker och därigenom hela Ungern, säger Orbán (som inte är släkt med premiärminister Viktor Orbán).

Det framgår inte av artikeln hur utbredd Orbáns uppfattning är eller hur en svensk utfästelse skulle behöva se ut, men uttalandet påminner om tidigare utspel från ungerska toppolitiker.

Så sent som i helgen sade utrikesminister Peter Szijjarto att orsaken till att landet väntat så länge med att godkänna Sveriges och Finlands Natointräde är att politikerna varit trötta på ”pekpinnar” från de nordiska länderna.

Omröstning om Finland

Klockan 18 på måndagskvällen kommer det ungerska parlamentet trots allt rösta för Finlands inträde i Nato, det framgår på parlamentets hemsida. Någon omröstning om Sverige är inte inplanerad ännu.

Balazs Orbán säger att Ungern och Finland har en ”unik historisk vänskap” och att man räknar med att problemen är lösta på den fronten.

– Vi verkar ha lyckats få försäkringar från finländarna om att dessa problem inte kommer att bestå i framtiden, säger han – och tillägger att läget är ett annat när det gäller Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.