Mer bråk och incidenter på anstalter och häkten

Uppdaterad
Publicerad

Antalet rapporterade ordningsstörningar på landets häkten och anstalter har ökat kraftigt under året, visar färska siffror från Kriminalvården. Trängsel pekas ut som den främsta orsaken.

– Ökar man antalet intagna så kommer också antalet störningar öka, säger Christer Hallqvist, ordförande i Seko Kriminalvård.

Kriminalvården vittnar om ett ”extremt tufft år” på grund av överbeläggning, trängsel och den pågående coronapandemin. Sedan september befinner sig myndigheten i stabsläge för att lösa den akuta platsbristen.

SVT Nyheter har tidigare berättat om Kriminalvårdens byggande av tillfälliga modulhus för som ska ge 187 nya platser vid en rad olika anstalter, men trots detta finns en bestående oro bland personalen för en allt mer försämrad arbetsmiljö.

”Blir understimulerade”

Enligt siffror från Kriminalvården så har ordningsstörningarna fram till och med den 3 november i år ökat med 12,5 procent jämfört med föregående år – och siffran fortsätter att stiga.

– Man kör dubbelbeläggning och använder beredskapsplatser vilket betyder att man får fler intagna på samma gemensamhetsutrymmen. Var det en avdelning för tio intagna förut så är där femton i dag, vilket givetvis ökar antalet störningar.

– Ökar vi antalet intagna så har vi också svårigheter att få dem sysselsatta vilket kan leda till fler störningar då de blir understimulerade.

”Hot mot personal”

Ordningsstörningar innefattar allt från mindre incidenter till mobbning, arbetsvägran eller uppvigling.

– Det är hot mot personal, våld mellan intagna, ohörsamhet. Som tur är är det mycket lite våld mot personalen, säger Christer Hallqvist.

Han ser bara en övergripande lösning på problemet.

– Vi måste ha fler platser. Vi kan inte ha en beläggning som ligger på 110-115 procent.

Myndigheten: Stabilt läge

Enligt säkerhetsavdelningen på Kriminalvården så är siffrorna inte förvånande.

– Betydligt fler människor på begränsad yta skapar irritation och frustration. Det gångna året har varit extremt tufft med platsbrist och coronapandemi, skriver pressekreterare Kristina Granqvist på Kriminalvården till SVT Nyheter.

Samtidigt påpekar säkerhetsavdelningen att det trots dessa påfrestningar varit ett stabilt säkerhetsläge på anstalter och häkten hittills, att siffrorna visar på ökade risker, men att man har koll på säkerhetsläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.