Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jan Albert: Kan behövas åtgärder igen – men troligen inte Foto: SVT

Smittskyddsprofessorn: Inte troligt med nya åtgärder

Publicerad

Trots sommar och ledighet har smittspridningen av covid-19 ökat de senaste veckorna. Nu finns det en oro för att läget kan blir mer kritisk när skolorna öppnar igen och många går tillbaka till jobbet.

– Det är viktigt att man har beredskap för att det kan behövas åtgärder igen, men det troliga är att vi slipper det, säger Jan Albert, professor i smittskydd på Karolinska institutet.

Personer över 65 år och de med nedsatt immunförsvar rekommenderas att ta en fjärde vaccinspruta. Men att sätta in åtgärder som berör hela svenska folket nu när smittspridningen ökar är inte aktuellt, säger Jan Albert, professor i smittskydd på Karolinska institutet.

Smittspridningen under sommaren har dock varit ”överraskande”, då den har varit större jämfört med tidigare somrar, säger han.

– Då är det viktigt att vi ändå är försiktiga, tänker på att tvätta händerna ofta, och har beredskap för att det kan behövas åtgärder igen, säger Jan Albert i SVT:s Aktuellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.