Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Professorn: ”Någon gång måste vi återgå till det normala”

Uppdaterad
Publicerad

Det är många semesterfirare som nu återgår till vardagen. Men hur ska man förhålla sig till coronaviruset och behöver vi stanna hemma vid minsta förkylningsymptom?

– Det går inte att vara hemma för minsta lilla, däremot har man ordentliga symptom ska man stanna hemma, säger Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet.

Under vecka 31 rapporterades 6 234 bekfräftade fall av covid-19 i Sverige, visar Folkhälsomyndighetens veckorapport om covid-19. Det är en 12 procentig ökning jämfört med föregående vecka.

– Det är en försiktig ökning av smittspridningen efter att vi hade en helt jämnt antal fall efter vecka 29 och 30, sa Sara Byfors, avdelningschef på FHM till SVT Nyheter under torsdagen.

Ökningen sker i flera åldersgrupper samt bland boende på särskilda boenden för äldre (SÄBO) och personer med hemtjänst.

Magnus Gisslén, överläkare och professor i infektionssjukdomar, menar att det är fortsatt viktigt att skydda riskgrupper. Samtidigt poängterar han att vi måste lära oss att leva med viruset.

– Någon gång måste vi återgå till det normala, eller åtminstone lära oss att leva med att det finns. För det kommer finnas kvar.

Hör professorn berätta mer om hur vi ska förhålla oss till coronaviruset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.