Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den senaste tidens uppdateringar om spridningen av Covid-19 kommenteras av Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten. Foto: SVT

Oförändrad smittspridning av covid-19 i de flesta regioner: ”Här för att stanna”

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera veckor med ökad spridning av covid-19 var antalet bekräftade fall i Sverige under vecka 30 oförändrat på nationell nivå. Det meddelar FHM under torsdagen. 

Sedan början av juni har man sett en ökad smittspridning av covid-19 i Sverige vilket har lett till ett ökat antal allvarligt sjuka och avlidna. Ökningen man ser har skett från tidigare låga nivåer.

FHM: För tidigt att säga om smittspridningen avtar

Folkhälsomyndigheten (FHM) har tidigare varnat om en ny topp i augusti när skolorna börjar och många återvänder till sina jobb efter semester. Under torsdagen presenterade FHM en aktuell veckorapport som visar på ett oförändrat läge sett till tidigare vecka.

Under vecka 30 har 5 261 nya bekräftade fall av covid-19 rapporterats i Sverige, vilket är på samma nivå som vecka 29.  

“Det är fortfarande för tidigt att säga om smittspridningen nu börjar avta eller inte”, meddelar FHM i ett pressmeddelande under torsdagen.

Så ser läget ut just nu

Hittills har 10 nya patienter med behov av intensivvård rapporterats under vecka 30. De föregående tre veckorna (vecka 25–27) rapporterades i snitt 14 intensivvårdade patienter per vecka med bekräftad covid-19.

Även dödligheten ligger på ett relativt oförändrad nivå sett till tidigare vecka. Hittills har 56 personer med bekräftad covid-19 rapporterats avlidna under vecka 28. Föregående tre veckor var det i genomsnitt 44 dödsfall per vecka.

Dödstalen förväntas stiga

Trots en veckorapport med relativt oförändrade siffror förutspår FHM att antalet avlidna bekräftade fall förväntas stiga under den närmaste tiden med tanke på den ökade smittspridningen man sett under sommaren.

– För att undvika svår sjukdom är det viktigt att alla som rekommenderas att vaccinera sig mot covid-19 gör det och att de som erbjuds påfyllnadsdoser tar dessa. Stanna hemma och undvik nära kontakt med andra om du är sjuk med symtom som kan vara covid-19. Vuxna som inte är vaccinerade bör undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus, säger Folkhälsomyndighetens avdelningschef Sara Byfors.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer