Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Covid dödade fler fattiga i USA Foto: Lars Lyrefelt/SVT

Covid dödade fler fattiga – staden Galax i USA hårt drabbad

Uppdaterad
Publicerad

Fattiga människor i USA avled i större omfattning än rika till följd av covid-19.

Det är tydligt i Galax, Virginia, platsen som hade högst dödstal per capita än någon annan plats i hela USA.

I Galax har 72 personer avlidit efter att ha drabbats av covid-19 fram till februari i år. Det gör att Galax fått det högsta dödstalet i hela USA, räknat på antalet döda per hundratusen personer.

Becky Barr är sjuksköterska sedan 35 år tillbaka och har bland annat patienter i Smoky Mountains, en del av bergskedjan Appalacherna som omger Galax.

– Många hade inte pengar till sjukförsäkring, de hade inte tillgång till vård på det sättet, förstår du, säger hon till SVT.

Fattigdom gör det svårt att leva hälsosamt

Breanne Forbes Hubbard, folkhälsoansvarig på Mount Rogers Health District i Virginia, konstaterar att det är svårt att leva hälsosamt när man är fattig:

– Om man tänker på allt som behövs för att må bra: bra mat, träning, ett tryggt hem, mediciner – om du inte har råd med allt det tvingas du göra val. Och det tillsammans med stressen att leva i fattigdom… det är helt enkelt väldigt svårt att leva hälsosamt när man har det så, säger hon.

Fem gånger så många döda i fattiga områden

Även om det saknas statistik för inkomst och dödsfall är det tydligt att fattigare områden har fler dödsfall än rikare områden. Under pandemins dödligaste faser i USA dog nästan fem gånger så många i fattiga områden som i rika, enligt rapporten A Poor People’s Pandemic Report från Howards University och FN-organisationen SDSN.

Rapporten, som undersökt inkomstdata från USA:s drygt 3000 counties (administrativa enheter), jämför den fattigaste tiondelen av alla platser i USA med den rikaste. Under den så kallade tredje vågen under vintern 2020/21 dog 4,5 gånger så många människor i den fattigaste tiondelen av USA. Och när Deltavarianten av coronaviruset hade sitt kraftigaste utbrott under hösten och vintern 2021 dog fem gånger så många fattiga, enligt rapporten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet