Vården vädjar: Följ rekommendationerna. Foto: TT

Oro för ökat tryck på sjukvården i sommar: ”Skulle vara väldigt bekymmersamt”

Uppdaterad
Publicerad
Sjukvården på populära turistorter förbereder sig för ett ökat tryck i sommar. På västkusten finns en oro för en andra våg av smitta.
– Om vi växer med 30 procent kan det få stor påverkan på vården, säger Niklas Claesson, kommunikationschef för NU-sjukvården.

NU-sjukvården består av tre sjukhus och omfattar bland annat Bohuslän och Dalsland. Under sommarmånaderna brukar sjukhusens upptagningsområde växa med 100 000 personer, till 400 000.

– Juli månad är då vi har högst inflöde till vår akutmottagning. I någon mening har vi det alla andra somrar, men det vi också har nu är patienter som riskerar att sprida smitta och insjunkna i covid-19, säger Niklas Claesson.

Vädjan: Sök sjukvård hemma

En ökad smittspridning i sommar skulle vara ”väldigt olyckligt”, menar han.

– Det skulle vara väldigt bekymmersamt om vi får en ny topp under sommarmånaderna eftersom våra medarbetare kämpat hårt hela våren och har ett behov av återhämtning under sommaren.

Därför vädjar han till besökare att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och ha en plan om man blir sjuk så att man inte belastar sjukvården i området.

– Det är viktigt att man kan ta sig hem om man blir sjuk, säger han.

Öland räknar med covid-patienter

Öland, med sina 25 000 invånare, är också ett populärt resmål. 2019 hade ön 1,4 miljoner gästnätter, alltså bokade nätter på hotell.

Även om regionen varit lindrigt drabbad av coronapandemin jämfört med andra regioner räknar de med att vårda patienter med covid-19 hela sommaren.

– Vi är vana vid att det kommer väldigt mycket turister sommartid, och det har vi en god beredskap för. Det som skiljer är ju just epedimin. Det innebär att vi måste reservera en del resurser för att ta hand om covid-patienter. Det gäller både vanliga platser och intensivvård, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar.

I nuläget är belastningen på sjukvården låg. Men även här är orosmomentet en eventuell topp av coronasmittade patienter, vilket skulle öka belastningen.

– På totalen räknar vi med att det kommer vara färre som åker till regionen i år jämfört med tidigare i år, men vi ser redan nu att det är många som är på sina sommarstugor, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet