Idel glada miner när Ericsson och Telia invigde Sveriges första 5G-nät vid en presskonferens vid KTH. Från vänster Ericssons vd Börje Ekholm, Telias vd Johan Dennerlind och Jan Gulliksen vicerektor för digitalisering. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Oro för spionage när Sverige laddar för hopp till 5G

Uppdaterad
Publicerad

Den femte generationen av telekommunikation, 5G, lyfts fram som en av de mest avgörande tekniska utvecklingarna på väg att slå igenom. Men 5G väcker också oro för spionage och missbruk, och Sverige kämpar nu för att med regelverk hinna ikapp utvecklingen.

Inget färgglatt sidenband klipptes när Kungliga tekniska högskolan (KTH) den 5 december invigde Sveriges första 5G-nät. Däremot tryckte Telia, Ericsson och KTH:s representanter tillsammans ned knappen som representerar hoppat in i mobiltelefonins ”femte generation”.

Prins Daniel bidrog å sin sida med kunglig glans även om den främst var digital. Hans medverkan skedde på skärm i vad som ska ha varit Sveriges första 5G-videosamtal. Och startskottet för ”riktig” 5G vad det heller inte frågan om – den lanseringen väntas först 2020.

Så vad händer egentligen, och var står Sverige på vägen mot de omtalade 5G-näten?

Skenande databehov

Det man på KTH ägnat de senaste månaderna är iatt experimentera med 5G-näten, som kommer att spela en avgörande roll i vår framtida kommunikation. Användningen av trådlös datatrafik har nämligen skenat och det ökade behovet visar inga tecken på att avta.

Tvärtom kommer det att växa när allt fler prylar i vardagen, maskiner på fabriker och inte minst självkörande bilar, ska ”prata” med varandra. Allihop är nämligen enormt datahungriga och har bara börjat ta plats i samhället.

– Bilarna blir ju uppkopplade och när de blir automatiserade så behöver de också komplettera sin sensorinformation för att göra trafiken mer effektiv, säger Jonas Mårtensson, universitetslektor på KTH.

Växande säkerhetsrisker

Men byggandet av 5G sker inte endast till ljudet av hurrarop och applåder. När allt fler manicker kommunicerar via nätet och tekniken samtidigt blir allt mer komplicerad, till och med för experter, så ökar också risken för säkerhetshål som kan utnyttjas i illvilligt syfte.

Till exempel övervakning, fjärrstyrning, spionage och andra intrång. Oron är att utrustning kan ha en inbyggd ”bakdörr” som gör att information kan avläsas från avstånd. Eller att driften kan störas, inte minst på samhällsnivå där el, vatten, vård, trafikljus och det mesta annat använder avancerade tekniska system som kan kopplas till nätet.

– Ja, så är det. Och vad som är övervakning i legitimt syfte till vad som är annan övervakning, eller till och med övertagande eller styrning, det kommer att vara väldigt svårt att avgöra, säger Jens Zander, professor trådlös kommunikation på KTH.

Kina i fokus – nekar till alla anklagelser

Debatten har särskilt kommit att kretsa kring kinesiska företag och särskilt då Huawei. Teknikjätten har redan stängts ute från flera marknader på grund av oro för spionage eller sabotage, och just nu diskuteras saken även på EU-nivå.

Utan att nämna Huawei eller Kina vid namn så tittar även svenska regeringen nu på möjligheten att stänga ute företag som misstänks utgöra en säkerhetrisk från 5G-byggandet. Antingen genom förbud mot enskilda teknikföretag, eller genom skärpta krav på de teleoperatörer som är de som faktiskt äger och bygger 5G-näten.

Politiken på efterkälken

Vad det landar i återstår att se. Men klart är att politiker i Sverige – som i så många andra länder – nu tvingas kämpa för att komma ikapp teknikutvecklingen, innan 5G redan är på plats.

Svenska myndigheter har inte minst inför 5G-byggandet klagat på bristen på verktyg för att utifrån nationell säkerhet pröva aktörers lämplighet. Men än är det inte för sent, framhöll nyligen energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman i en intervju med SVT Nyheter.

– Skulle det visa sig att det finns företag vars teknik bidrar till att skapa fara för Sveriges säkerhet, då måste vi ha möjlighet att agera så att den tekniken kan uteslutas ur våra nät.

Vad säger operatörerna?

Sveriges fyra stora telefonoperatörer – Telia, Tele2, Telenor och Tre – är också de stora spelarna när 5G-näten ska byggas ut. Samtliga använder Huawei-teknik och alla säger sig följa utvecklingen, men inga konkreta instruktioner från myndigheter finns än.

Såhär svarar de på SVT:s frågor om möjliga ”Huawei-förbud” i Sverige:

• Tre: ”Vi följer såklart debatten och utvärderar läget kontinuerligt, i dagsläget känner vi oss trygga med vårt samarbete med Huawei. Vi har väl upparbetade säkerhetsrutiner för alla våra leverantörer”.

• Tele2: ”Vi lägger stor vikt vid informations- och driftsäkerhet, såväl inom vår organisation och hos våra leverantörer. Därför följer vi hela tiden utvecklingen i branschen och på världsmarknaden i stort, inklusive spekulationerna kring Huawei. Vi har konstaterat att det är väldigt mycket rykten och spekulationer i den offentliga debatten kring Huawei, och väldigt lite konkreta fakta. Vi fortsätter att följa diskussionerna med stort intresse.”

• Telenor: ”Huawei är en av våra leverantörer som levererar utrustning till vissa delar av vårt mobilnät. Vi följer givetvis diskussionen men har alltid tillämpat strikta säkerhetskrav för samtliga leverantörer och är trygga med hur våra nät är byggda. Utöver höga krav från kunderna så är det de svenska myndigheternas föreskrifter som vi måste förhålla oss till i Sverige och kommer att göra så även framöver.”

• Telia: ”Vi följer, precis som många andra, självklart debatten om Huawei och andra kinesiska leverantörer. Kundernas säkerhet och integritet är av högsta prioritet för Telia Company. Vi övervakar alltid hur våra nätverk byggs och hur de drivs; det arbetet gäller samtliga av våra leverantörer.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.