Migrationsverket ändrar inte sin prognos trots ett oroligt läge i norra Syrien. Foto: Adam Wrafter / SvD / TT och AP Photo/ Manu Brabo

Migrationsverket: Orolig omvärld tros inte öka antalet flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverkets oktoberprognos som släpptes på fredagen visar att det väntande antalet asylsökande ligger kvar på samma nivå man tidigare antagit.
– Vi har en osäker omvärld, men de fakta vi har just nu gör inte att vi ändrar våra bedömningar om antalet asylsökande, säger Henrik Holmer, Migrationsverkets planeringschef.

Trots ett oroligt läge i norra Syrien med många människor på flykt ändrar inte Migrationsverket sin prognos för antalet asylsökande i Sverige det kommande åren. Intervallet ligger kvar på mellan 16 000 till 28 000 asylsökande per år med en planering för cirka 21 000 sökande per år, skriver Migrationsverket på sin sajt.

”Syrien en osäkerhetsfaktor”

I prognosen är man tydlig med att betona att siffrorna gäller om det gemensamma uttalandet från EU och Turkiet fortsätter att gälla. Om det skulle sättas ur spel och antalet flyktingar och migranter som söker sig från Turkiet till Europa skulle öka avsevärt kan Migrationsverket behöva ändra sin bedömning.

– Utvecklingen i Syrien är svårbedömd och utgör därför en betydande osäkerhetsfaktor. Vi följer förstås utvecklingen noggrant, säger Henrik Holmer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer