Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotar EU med en flyktingvåg om man inte upphör med kritiken mot den militära offensiven mot kurderna i nordöstra Syrien. Foto: AP/TT

Erdogan hotar EU med flyktingvåg

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Erdogan hotar med att skicka miljontals syriska flyktingar till Europa. Detta om man inte accepterar Turkiets rätt att gå in i Syrien.

– Hallå, EU, vakna. Jag säger det än en gång: Om ni försöker beskriva vår operation där som en invasion, så gör ni det lätt för oss: Då öppnar vi portarna och skickar 3,6 miljoner migranter till er, sade den turkiske presidenten i ett tal på torsdagen i huvudstaden Ankara.

Bakgrunden är omvärldens starka kritik mot Turkiets militäroffensiv mot det kurdkontrollerade nordöstra Syrien, som inleddes på onsdagen. Senast ut med fördömanden av Turkiets agerande är Indien och Danmark.

”Inte ärliga”

Men i sitt tal, som framför allt riktar sig till hemmaopinionen, försvarade Erdogan insatsen i Syrien mot den internationella kritikstormen som han menar är hyckleri.

– De är inte ärliga, de bara pladdrar på, säger han om landets kritiker och pekar särskilt ut Saudiarabien och Egypten.

Presidenten hävdar att kampanjen kommer säkerställa Syriens territoriella integritet genom att kurderna i nordöstra Syrien konfronteras.

Sedan kriget i Syrien bröt ut 2011 har miljontals människor flytt från landet. 3,6 miljoner av dessa befinner sig i Turkiet, som slutit ett avtal med EU om att mot ekonomisk ersättning se till att migranterna inte fortsätter vidare till Europa.

Förflytta flyktingar

Ett av Erdogans syften med att ta över kontrollen av norra Syrien är att upprätta en ”säker zon” i norra Syrien dit upp emot två miljoner av flyktingarna kan skickas.

Enligt EU:s talesperson Maja Kocijancic riskerar offensiven att förvärra den redan svåra flyktingsituationen och störa kampen mot terrorsekten Islamiska staten.

– Det finns ingen militär lösning till konflikten i Syrien, det enda som kan bli hållbart är en politisk lösning, sade hon enligt AP.

Trump: Pratar med båda sidor

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att turkarna och kurderna har hållit på och ”stridit för evigt” och att USA har inga soldater eller militär i anfallsområdet.

Trump skriver att han försöker få slut på de ”ändlösa krigen” och att han pratar med båda sidor. ”En del vill att vi ska skicka tiotusentals soldater till området och starta ett nytt krig än en gång. Turkiet är medlem i NATO. Andra säger, HÅLL ER UTANFÖR, låt kurderna strida i sina egna krig (även med vår ekonomiska hjälp). Jag säger slå Turkiet väldigt hårt ekonomiskt och med sanktioner om de inte spelar enligt reglerna! Jag håller noga koll”, skriver Trump.

Artikeln uppdateras

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet