Orsak till minnesförlust hittad

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har forskare lyckats identifiera en substans i hjärnan som bevisligen orsakar minnesförlust. Upptäckten ökar hoppet om läkemedel mot Alzheimers sjukdom.

Det är amerikanska forskare som funnit ett ”proteinkomplex” som kan förklara tappat minne och intellektuell tillbakagång. Rönen presenteras i den vetenskapliga tidskriften Nature.

-Nu kan vi börja arbeta med hur detta protein leder till sjukdomen och vad vi kan göra för att hindra det från att skada hjärnan, säger professor Ka- ren Ashe vid University of Minnesota.

Protein jagades...

Huvudorsaken till demenssjukdomen alzheimer har ansetts vara proteinansamlingar i hjärnans celler, som blockerar nervsignaler.

Bakom ansamlingarna ligger i hjärnan naturligt förekommande proteiner. De kallas amyloid-beta (som bygger upp plack mellan nervcellerna) och tau (som formar så kallade neurofibrillära ”tangles” inne i nervcellerna).

...och man fann ”proteinkomplex”

Minnesförlust är ett av de första symptomen på alzheimer men i fjol blev det belagt att tangles inte ger upphov till minnesförlust.

Nu kan amerikanska forskare visa att inte heller plack är en större orsak till minnesförlust. De fann alltså i stället ett ”proteinkomplex” – en form av amyloid-beta som är olik plack – som kan förklara tappat minne och intellektuell tillbakagång.

Medicin i utsikt

Så snart forskarna förstår hur det minnesraderande proteinkomplexet hänger ihop, ställer de i utsikt utveckling av läkemedel som stoppar alzheimer. Ännu finns inget botemedel mot sjukdomen, bara ett antal bromsmediciner.

Människor med alzheimer kan drabbas av försämrat minne långt innan de fått sjukdomen diagnostiserad. Ofta är det svårt att avgöra om minnessvikt beror på åldrande eller ett tidigt stadium av alzheimer.

Försök på råttor

De amerikanska forskarna förutsatte att det fanns en substans i hjärnan som orsakar minnesförlust innan nervceller dör. Tack vare försök med genmanipulerade möss som visade tidiga tecken på minnesförlust upptäckte de amyloid-beta-varianten. Den injicerades sedan i friska råttor och utlöste intellektuella försämringar som enligt forskarna bekräftade proteinets skadliga verkan på minnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.