Vad vet vi och vad vet vi inte om det så kallade vaccinpasset? Foto: SVT Magnus Ziegler/Storyblocks

Osäkert om vaccinpass blir klara i tid

Uppdaterad
Publicerad

Det är långt ifrån säkert att de av många hett efterlängtade digitala vaccinpassen blir klara till den 1 juni, skriver Svenska Dagbladet. Därmed kan det dröja innan planerna på utlandsresor förverkligas.

– Det är fortfarande inte helt klart vilket datum det blir driftsättning, säger Mats Snäll, chef för digital utveckling på Myndigheten för digital förvaltning, till tidningen.

Det var i februari som myndigheten fick i uppdrag att ta fram den tekniska infrastrukturen för vaccinationsbevis till den 1 juni. Men nya bestämmelser om vad bevisen ska innehålla försvårar arbetet.

Ställer till det

Framför allt är det de ”andra bevisen” som ställer till det. Det vill säga att regeringen har beslutat att ”passet” inte enbart ska ange huruvida en person är vaccinerad eller inte, utan även ska kunna visa om personen har fått ett negativt testsvar eller redan har haft covid-19.

I Sverige finns ett nationellt register över vilka vaccinationer personer har fått, varifrån uppgifterna enkelt kan hämtas. Något liknande register finns dock inte över vilka som har testat sig mot covid-19 eller som har haft sjukdomen, vilket ställer till problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.