Är det fritt fram att boka semesterresan till Spanien? EU-ministern om knäckfrågorna när EU ska diskutera vaccinpasset. Foto: Carlos de Saa/EPA/TT, SVT

Ministern: Kommer inte krävas bank-ID för vaccinpass

Uppdaterad
Publicerad

EU:s förhoppning är att vaccinationspassen kommer börja införas i slutet av juni. Diskussionerna har på förhand handlat om krav på att vaccinera sig och om man behöver ha bank-ID:

– Det är inget krav men en stor fördel. Det kommer underlätta resor till många europeiska länder och det är naturligtvis väldigt positivt, säger EU-minister Hans Dahlgren i Morgonstudion.

Frågan om de vaccinpass som flera EU-länder vill införa till sommaren diskuteras under onsdagen i Europaparlamentet. Bland människor som inte har tillgång till bank-ID har det uttryckts oro för att detta skulle krävas för att få tillgång till det så kallade “gröna beviset”:

– Att man är noga med att kunna legitimera sig är självklart, men det kommer också att kunna gå att få på papper. Så de som inte kan eller vill ha bank-id också ska kunna få intyget. Vi måste bara vara noga så att de här papperna inte går att förfalska, säger Hans Dahlgren (S).

Ministern menar vidare att det inte kommer ställas krav på att man vaccinerats för att få resa, men att man då antagligen kommer behöver visa upp ett negativt testresultat och kanske sitta i karantän.

Ännu inte läge att boka resan

Den vaccinationstakt som nu hålls talar för att flera vuxna svenskar bara kommer ha hunnit få en dos vaccin i början av juni. En av frågorna som ministrarna kommer diskutera under dagen är om det ska räcka för att få ett vaccinationspass.

– Det håller på att förhandlas, men bevis kan man få för en spruta. Hur olika länder sen sätter upp regler för om man måste ha två doser eller en dos är upp till varje land. De bestämmer sina egna inreseregler.

EU-ministern tror att vaccinpassen kommer underlätta för resande inom Europa i sommar, men om det redan efter mötet kommer vara läge för ressugna att boka resan till solen är en fråga som Dahlgren passar: 

– Jag ska inte ge några råd om vart man ska resa eller när man ska boka, vi har ju fått otrevliga överraskningar förr. Vi hoppas på att med en ökande vaccinationstakt i hela Europa så ska vi få ner smittspridningen och få bort den här fruktansvärda farsoten. 

Se mer i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet