Förberedelser inför en sittande, coronaanpassad konsert i Oslo hösten 2020. Foto: NTB/TT

Majoritet accepterar krav på vaccinpass eller snabbtest för att få gå på konsert

Publicerad

Svensk live och biljettförsäljningsföretaget Ticketmaster har frågat svenska biljettköpare vilka kulturupplevelser de räknar med att kunna gå på i år, om de är villiga att betala högre priser och vad som skulle få dem att känna sig trygga med att gå på konsert.

Över 15 000 personer som tidigare köpt biljetter till ett evenemang har svarat på en rad frågor om hur de ser på möjligheten till liveupplevelser 2021.

85 procent av de som svarat säger att de är för, eller skulle acceptera, ett krav på snabbtest för covid-19,  att visa upp ett så kallat vaccinpass eller ett negativ covidtest för att få gå på evenemang. Strax över hälften svarar att vaccinet är avgörande för viljan att delta i publikevenemang.

65 procent av de svarande räknar med att kunna gå på konsert under 2021 och 45 procent tror sig kunna gå på teater. Kulturkonsumenterna tror sig kunna ta del av evenemang i högre utsträckning än idrottspubliken där 44 procent tror att de kommer att kunna gå på ett sportevenemang under året.

Film och motion

36 procent av de svarande räknar med att få betala mer för biljetter under 2021 och strax över hälften av dem svarar att de i så fall kommer köpa färre biljetter än om priset inte höjs.

På frågan vad folk har gjort i stället för att gå på livevenemang under pandemin svarar 63 procent att de kollat mer på film och serier och 38 procent uppger att de motionerat mer.

17 procent tror sig kunna gå på festival i år.

Undersökningen gjordes 9–19 mars 2021. Undersökningserbjudande skickades via e-post till tidigare biljettköpare hos Ticketmaster. 15 875 personer besvarade undersökningen. Över hälften av de svarande är mellan 50 och 69 år. 12 procent är över 70, 7 procent är mellan 18 och 29 år och 29 procent är mellan 30 och 49.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer