Foto: SVT

SVT kritiseras: ”Tvingas välja mellan jobb och föräldraledighet”

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Sjölin, tidigare programledare på SVT, kritiserar sättet som SVT hanterar föräldraledighet och tidsbegränsade anställningar på. I Morgonstudion svarade SVT:s HR-chef Sabina Rasiwala på kritiken.
– Vi behöver kunna förnya oss, säger hon.

Uteblivna kontrakt, luddiga arbetsvillkor och tidsbegränsade anställningar är alla ting som många inom mediabranschen tampas med. Och SVT är inget undantag.

Daniel Sjölin, nu redaktör på Expressen kultur, berättar att han under sin tid som programledare på SVT pressades till att välja mellan att vara pappaledig och sitt jobb. Han har skrivit en uppmärksammad debattartikel på ämnet.

– Ska du vara borta en säsong så hittar vi någon annan, eller så kanske programmet läggs ner. Jag hade ju kollegor som också skulle bli av med jobbet då, säger han.

Upplevde annat beteende

Han berättar att han i övrigt tyckte att bemötandet var väldigt bra, men att när han kom tillbaka till SVT efter en tids frånvaro upplevde att beteendet hade eskalerat.

– Det här är vanligt, såhär gör man numera. Jag ser allt fler personer som har arbetat under många år, och trott att de ska kunna komma någonvart i världen men sen inte varit värda ett skvatt och inte får något kontrakt när de varit föräldralediga, och inget löfte om att få komma tillbaka, säger Daniel Sjölin.

SVT svarar

Lina Thomsgård, före detta programledare för Kobra, var en av de första att rikta kritik mot SVT:s förhållning till föräldraledighet. Hon berättade i podcasten Värvet att hon fick veta att hon kanske inte var välkommen tillbaka när hon var gravid och ville ta ut ledighet.

– Då blev jag förtvivlad, och kände bara att jag kan ju inte behöva välja mellan att ha kvar mitt uppdrag och vara föräldraledig? sa hon i podcasten.

Lina Thomsgård, före detta programledare för Kobra, är kritisk till hur SVT hanterade situationen när hon blev gravid. Foto: Claudio Bresciani/TT

Detta ska i slutändan ha påverkat hennes beslut att lämna jobbet som programledare.

Sabina Rasiwala beklagar att Daniel Sjölin känner som han gör.

– Jag respekterar din upplevelse. Vi behöver ett flöde med tidsbegränsade anställningar och även frilans för att kunna leva upp till vårt tillstånd, säger Sabina Rasiwala.

Varför behöver vi frilans på det sättet?

– Hos oss stannar man länge. Vi behöver kunna förnya oss. Hos oss omvärderas hela vårt utbud var artonde månad, säger hon.

Se hela debatten mellan Daniel Sjölin och Sabina Rasiwala i klippet.

SVT har varit i kontakt med Lina Thomsgård som avböjer att kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.