• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: TT

Ostadigt väder att vänta – högsommaren uteblir

Sommaren fortsätter på det ostadiga spåret. I nästa vecka kommer två regnområden in över landet och någon högsommarvärme kan vi inte hoppas på.
– Man ska väl inte helt kasta in handduken om man hoppas på 25-30 grader, men som det ser ut blir det inte så, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Tidigare fanns det tendenser i prognosunderlaget som pekade på att nästa helg kunde bli lite varmare.

– Det finns fortfarande små, små sådana tendenser men det absolut troligaste är snarare tvärtom, att vi får mer regn fredag och lördag, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Han säger att de högsta temperaturerna finns längre österut och att det generellt ostadiga sommarvädret beror på att vindar från väst och värme från öst har mötts just över Sverige.

LÄS MER: Kall juli och hagelskurar i augusti

Skala temperaturer hittills

I augusti brukar det generellt sätt vara varmare, även om det är ostadigt, eftersom att värmen har hunnit etablera sig lite.

– Vi har inte haft någon längre period med stabilt och varmt väder. Sådana somrar finns ju också, då inte haft någon egentlig värmebölja att tala om.

Det finns flera exempel på ostadiga somrar utan några längre värmeperioder i Sverige, senast var 2012. Årets hittills varmaste dag var 30,1 grader och inföll redan i maj i Oskarshamn.

– Jag tror att de 30,1 grader som vi hittills har kommit upp i är nog väldigt skralt ändå.

TV: Så blir vädret under Way out west

Så blir 16-20 augusti i landet. Foto: SVT

Kan bli varmt i augusti – men inget att hoppas på

I juni och juli har vi inte haft en enda dag med 30 grader och som det ser ut kan vi inte räkna med någon i augusti heller.

– Det ska mycket till om man har trettio grader i den sista tredjedelen av augusti, men det kan hända. Senast vi hade en skral juli var 2015 men då kom ju värmen i augusti sen.

Varför är den här sommaren så ostadig?

– Man kan ju tänka sig att det finns en mängd värme och fukt att fördela, och i år blev det så här, säger Per Stenborg.

LÄS MER: Extrem värme i flera populära turistländer: ”Gå inte ut”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer