Kvinna fläktar sig i värmen i Rumänien och på Korsika har räddningstjänsten fullt upp med att släcka skogsbränder. Foto: TT

Extrem värme i flera populära turistländer: ”Gå inte ut”

Uppdaterad
Publicerad

Temperaturer som ligger uppemot tio grader över det normala har lamslagit södra och sydöstra Europa. Minst nio människor har hittills dött på grund av den extrema värmen. Myndigheterna i flera länder uppmanar nu allmänheten att stanna inomhus.

Sommaren har uteblivit i Sverige, men i södra och sydöstra Europa är den varmare än vanligt. I Italien har värmeböljan som lagt sig över delar av landet, men framförallt västra Balkanhalvön fått smeknamnet Lucifer.

LÄS MER: Vattenbrist i Rom – populära fontäner kan stängas av

På många håll ligger temperaturerna på över 40 grader – uppemot tio mer än det normala – och den europeiska vädertjänsten Meteoalarm som varnar för extremväder har utfärdat röda varningar, det vill säga mycket farligt väder, för tio länder: Italien, Schweiz, Kroatien, Slovenien, Montenegro, Bosnien-Hercegovina, Serbien, Ungern, Polen och Rumänien.

Håller i sig under nästa vecka

Den högsta varningen innebär att värmen väntas orsaka ”stor materiell förödelse och är farlig för människor och djur”. Tidigare i sommar orsakade hettan allvarliga skogsbränder i bland annat Italien, Frankrike och Kroatien. I Albanien arbetar nu 300 brandmän med att bekämpa 75 skogsbränder, rapporterar TT. Även i Portugal och på den grekiska ön Kythera rasar skogsbränder.

LÄS MER: Se förödelsen efter skogsbranden i Kroatien

Över ett dussin människor ska ha avlidit till följd av värmeböljan, en i Polen, två i Rumänien, varav en lantbrukare som var ute och arbetade. I Bosnien har en man som varit ute och joggat avlidit och i den kroatiska staden Rijeka har sex äldre sjuka personer dött på grund av värmen, rapporterar Al Jazeera Balkans. Flera personer har även dött i Italien, enligt nyhetsbyrån AFP.

I Italien har antalet intagna på landets sjukhus ökat med mellan 15 och 20 procent och i Kroatien har räddningstjänsten haft tre gånger så mycket arbetet som vanligt på grund av värmen, i synnerhet längs med kusten. Havstemperaturerna har på vissa håll nått 30 grader. Enligt lokala medier har ovanligt många sökt hjälp på grund av solsting.

Den extrema värmen väntas hålla i sig till mitten av nästa vecka.

I flera länder uppmanar myndigheter och läkarorganisationer turister och invånare att stanna inomhus under de varmaste timmarna på dygnet, mellan klockan 10 och 17, dricka mycket vatten och undvika anstränganden fysisk aktivitet. Barn, sjuka, äldre och gravida bör vara extra försiktiga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer