Foto: Oliver Kårefalk/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kall juli och hagelskurar i augusti

Publicerad

Sommaren går in i augusti och många ser tillbaka på en kall sommar. I juli har temperaturen inte kommit över 30 grader, vilket är första gången på tio år. Och augusti har börjat med hagelskurar i norra Sverige.
– Det har varit en kall juli, men kanske inte riktigt så kall som många upplevt den som, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Juli har kommit till sitt slut och många upplever månaden som kall. Det har varit få varma dagar och framförallt har det varit få varma dagar i sträck.

LÄS MER: Här badar byborna – i 16 centimeter hagel

– Första halvan av juli hade temperaturen svårt att nå ens tjugo grader i Norrland. Det dröjde till den 24 juli innan den första dagen med högsommarvärme överhuvudtaget kom i norr, säger Per Stenborg.

När temperaturen går över 25 grader räknas det som högsommarvärme. Årets julimånad har bjudit på enstaka dagar med högsommarvärme snarare än stabila perioder med flera varma dagar.

– Det har blivit lite bättre sista tredjedelen av juli, allmänt har det blivit varmare. Det är framförallt första halvan som har varit kall, säger Per Stenborg.

TV: Meteorologens julikrönika

Kallaste högsta temperaturen sen 1979

Vanligtvis har vi i Sverige alltid något tillfälle med temperaturer över 30 grader under juli. Men i år kröp termometern bara upp till 27,2 grader i Rörastrand på Tjörn där det var varmast under månaden.

Som högsta temperatur i juli är det lågt – inte sen 1979 har vi haft en så kall högsta temperatur i juli.

– Normalt sett har vi i alla fall något tillfälle med 30 grader. Senast vi inte hade över 30 grader i juli var 2007, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

När det kommer till nedbörden har juli varit en brokig månad. I vissa delar av landet har det regnat dubbelt så mycket som vanligt medan det i andra delar har varit väldigt torrt. Allra minst nederbörd har Landsort fått, med bara 2 millimeter.

– Delar av inre Norrland har haft dubbel nederbörd. Mycket av det regnet kom mellan 12-14 juli, då var det regn, på regn, på regn.

TV: Meteorologen Pererik förklarar blixtar och dunder

Augusti börjar med hagelskurar

I Norr- och Västerbotten har augustivädret dragit igång med hagel. Oliver Kårefalk i Åsele skriver att måttstocken visade 16 centimeter hagel, en inte allt för munter syn, enligt honom.

– Vi åker runt och tittar på förödelsen. Löv, grenar och snö och hagel överallt. Helt galet, säger Eva-Lotta Sandström i Åsele till SVT Västerbotten.

TV: Möttes av hagelskur – bilister fick ta skydd

Ingen värmebölja på gång

När det kommer till klimatförändringar måste man se till helheten av väderförändringarna i världen säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

– Jorden är större än Sverige. Sverige är bara en droppe i havet. Ofta är det ju så att har inte vi värmen, finns den någon annanstans.

Vad kan vi ha för förhoppningar på augusti?

– Generellt sett finns det inget stabilt högtryck eller värmebölja på gång. Men det har ju ändå blivit varmare i slutet av juli så det kanske blir rätt skapligt.

TV: Åskan på väg – så skyddar du dig bäst

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer