– Första augusti, bevis på att vintern är nära, skriver Oliver Kårefalk, Åsele. Foto: Oliver KårefalkVisa alla (9)
Visa alla (9)

Här badar byborna – i 16 centimeter hagel

Uppdaterad
Publicerad

Ett omfattande åsk- och hageloväder drog under tisdagen in över Västerbotten – på bred front. Detta lämnade så väl lager av hagel som skador och bränder efter sig.

Under eftermiddagen har det brunnit i ett bostadshus i Fredrika efter ett misstänkt blixtnedslag, en stuga brann ned till grunden i Bygdeträskliden efter ett blixtnedslag i byggnaden, och i Åsele slog blixten ned två gånger i samma hus där ett barn i 6-årsåldern fick ström genom kroppen.

Oliver Kårefalk i Åsele skriver att måttstocken visade 16 centimeter hagel, en inte allt för munter syn, enligt honom.

– Första augusti, bevis på att vintern är nära, skriver Oliver till SVT.

Eva-Lotta Sandström åkte runt i Åsele och tittade på spåren som ovädret lämnat efter sig.

– Vi åker runt och tittar på förödelsen. Löv, grenar och snö och hagel överallt. Helt galet, säger hon.

Hemma i Terese Domeijs trädgård i Åsele var så väl terrassen som gräsmattan framför lekstugan täckt av hagel.

Maja Blomqvist och hennes familj har precis flyttat från Göteborg till Jämtland och nu befinner de sig i Västerbotten på sin första semesterresa efter flytten. Under tisdagen passade pappa Sharre Blomqvist på att ha hagelbollskrig med sönerna Frank och Axel efter att ovädret dundrat förbi.

Pappa Sharre Blomqvist och sönerna Frank och Axel Blomqvist passade på att ha hagelbollskrig när vädret lugnat ner sig. Foto: Maja Blomqvist

Mörka moln drog österut

Under eftermiddagen rullade kraftiga moln österut i länet. I Vännäs rådde det en närmast domedagsliknande stämning när de mörka molnen drog in.

I Vännäs rådde en närmast domedagsliknande stämning när mörka molnen drog in. Foto: Anna-Karin Jälmbrandt

Även i Burträsktrakterna syntes åskovädret dundra förbi. Strax efter klockan 15.00 fångade Ingrid Duchateau de mörka molnen på bild.

– Åskovädret for i rasande fart från Burträsk mot Bodbysund där det dröjde sig kvar i över en timme och skrämde hunden ordentligt, skriver hon till SVT.

Foto: Ingrid Duchateau

I bildspelet ovan kan du se hur det sett ut efter att hagelvädret dragit över Västerbottens inland. Har du också lyckats fånga ovädret på bild? Mejla gärna dina bilder till oss på vasterbotten@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer