Genrebild. Foto: TT

Blixten slog ned två gånger i villa – barn träffades av blixt

Uppdaterad
Publicerad

En pojke i 10-årsåldern blev träffad av blixten i det pågående åskovädret i Lillsjönäs utanför Åsele. Men blixten slog inte bara ned en, utan två gånger i samma villa.

Åseles räddningstjänst larmades om ett blixtnedslag i en villa i Lillsjönäs vid 14-tiden. Enligt initiala uppgifter var det lugnt på platsen och därför kallades ingen ambulans ut, men när styrkan anlände visade det sig att en pojke i 10-årsåldern fått ström genom kroppen när blixten slog ned. Samtidigt som räddningstjänsten befann sig på platsen slog blixten ned igen – i samma hus.

– Efter blixtnedslaget kände de boende att det började lukta väldigt konstigt och att något hänt i huset, så de gick ut och inväntade räddningstjänsten, säger den regionala produktionsledaren vid SOS alarm.

LÄS MER: 21 bärplockare blev av med sitt hem efter blixtnedslag

”Så pass kraftig att pojken slogs omkull”

När Åseles räddningstjänst anlänt till platsen efter larmet om blixtnedslaget visade det sig att en pojke i 10-årsåldern som stått lutad mot en dörrkarm i aluminium fått ström igenom kroppen när blixten slog ned i huset.

– Blixten hade troligtvis åkt runt genom huset och pojken fick då en strömstöt. Den var så pass kraftig att pojken slogs omkull, säger Jonas Hallin, räddningschef i beredskap vid Åsele räddningstjänst.

Akutbilen larmades till platsen som kontrollerade pojken som fått en stöt igenom kroppen. Men då slog blixten till igen – i samma hus.

– Medan vi undersöker platsen slog blixten ned igen en andra gång i huset, berättar Hallin.

LÄS MER: Blixten slog ned i 10-årige Wille: ”Han flög bakåt och skrek”

Pojken skrämd men oskadd

Mitt i åsktumultet undersöktes pojken av sjukvårdspersonal som då kunde konstatera att han inte var skadad eller behövde föras iväg för vård.

– Han är vaken och pigg men fick en stöt igenom sig. Han är naturligtvis skrämd och jätteskärrad, berättar Jonas Hallin.

Vid 15.20-tiden kunde räddningstjänsten lämna huset efter den minst sagt ovanliga händelsen.

– Vad är oddsen? Jag har inte upplevt något sådant här under mina 25 år i tjänst, säger Jonas Hallin till SVT.

Åskovädret har rört sig över Åseletrakterna, och under eftermiddagen har det också brunnit i ett bostadshus i Fredrika efter ett misstänkt blixtnedslag.

Fotnot: Tidigare uppgavs pojkens ålder vara 6 år enligt räddningstjänstens uppgift. Pojken är dock 10 år gammal. Åldersuppgifterna i artikeln är ändrade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer