Johan Borg, vd för företaget som hyr in bärplockarna, menar att de hade tur i oturen då villan totalförstördes. Foto: Privat

21 bärplockare blev av med sitt hem efter blixtnedslag

Uppdaterad
Publicerad

En villa i Fredrika fattade eld efter att blixten slagit ned i huset under tisdagen. Det syntes öppna lågor från taket och villan blev totalförstörd i branden. Villan användes som tillfällig bostad till 21 bärplockare som nu inte kunnat återvända till sitt tillfälliga hem.

En granne som precis gick ut med soporna vid 12.30-tiden såg hur blixten slog ned i villan och larmade räddningstjänsten. Samtidigt befann sig 21 thailändska bärplockare ute i skogen och plockade bär, vilket var tur då villan nämligen var deras tillfälliga hem.

– Det var tur i oturen att det här hände mitt på dagen då ingen befann sig i huset, så att det inte hände under natten, säger Johan Borg, vd för Ransäters Invest, företaget som hyr in bärplockarna.

Boendesituationen löste sig

Räddningstjänsten arbetade i flera timmar med att få branden under kontroll. Elden spred sig uppe på vinden och räddningstjänsten var tvungen att använda stora mängder vatten för att kunna släcka elden, vilket gjorde att villan totalförstördes. Men när SVT når Johan Borg under tisdagskvällen har boendesituationen för de 21 bärplockarna redan löst sig.

– Vi har ytterligare fastigheter i Fredrika, så vi har kunnat inhysa sju av bärplockarna i ett oanvänt rum i en annan fastighet och sedan har vi kontakt med ett boende som hyr ut rum till andra företag inom bärbranschen  där de resterande 14 kan bo, säger han och påpekar att det blev en lycklig utgång.

– Det var verkligen tur att ingen var i villan då blixten slog ned och bärplockarna verkar okej. De vill så klart ha tillbaka sina tillhörigheter, men mest är nog även de glada att det inte hände när de var hemma.

Flera blixtnedslag under dagen

Åskovädret har under dagen orsakat fler bränder och blixtnedslag på sina håll i länet. Skellefteå Kraft drabbades av nära 4.000 strömlösa kunder på grund av åskan och i Åsele slog blixten ned två gånger i samma hus där ett barn i 6-årsåldern fick ström igenom kroppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.