• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Tioårige Wille, till höger, hade maximal otur när blixten slog ned i huset. – Han flög bakåt och skrek rakt ut, säger pappa Johan Danielsson. Johan och lillebror Vincent är också på bilden till vänster. Foto: Privat

Blixten slog ned i 10-årige Wille: ”Han flög bakåt och skrek”

Gårdagens åskväder slog ned med blixtar och dunder hos familjen Danielsson. 10-årige Wille fick ström i sig när han lutade sig mot en dörrkarm i aluminium och pappa Johan Danielsson såg när allting hände.
– Han flög bakåt och skrek rakt ut, säger pappan.

Under tisdagen drog ett stort åsk- och hageloväder igenom Västerbotten. Flera bostäder drabbades av blixtnedslag och bränder, men ett hus var mer otursdrabbat än andra. Hos familjen Danielsson/Nordlinder i Lillsjönäs utanför Åsele slog blixten inte bara ner en gång – utan två.

Familjen befann sig i huset i Lillsjönäs när åskan plötsligt slog ned i huset. Ingen brand utbröt, men eftersom det luktade bränt så valde Johan och sambon Nadja, Willes styvmamma, ändå att larma räddningstjänsten.

– Det var tre rejäla smällar, men kunde röra sig om fler än så, säger Johan Danielsson om mullret i huset.

”Såg när strömstrålen gick genom Willes arm”

Medan familjen inväntade räddningstjänsten befann sig Johan och 10-årige sonen Wille Danielsson vid deras inglasade balkong, som Wille lutade sig emot. Samtidigt som Johan var på väg att byta blöjor på deras dotter så ser Johan ser hur sonen, som lutade sig mot dörrkarmen i aluminium, får ström genom kroppen precis när ett andra blixtnedslag slår ner i huset.

– Jag såg när strömstrålen gick genom Willes arm, han flög bakåt och skrek rakt ut. Men det var en lättnad när jag hörde skriket, då visste jag att han inte tuppat av, säger pappan.

LÄS MER: Barn träffat av blixten – slog ned två gånger i villa

Syskonen skärrade av synen

När Johan rusade fram till Wille så var sonen vid medvetande.

– Men han var öm och hade ingen känsel i vänster arm och ben i ungefär 5-10 minuter, berättar pappa Johan.

Väntan på räddningstjänsten blev nervös för både honom och Willes två småsyskon.

– Åskan small och dundrade åt alla håll, både Wille och hans syskon var väldigt skärrade. Det var en väldigt stressande situation med åskovädret och tre rädda barn, förklarar Johan Danielsson.

LÄS MER: 21 bärplockare blev av med sitt hem efter blixtnedslag

”Han blev lugn när den gula ambulansbilen svängde in”

Under natten fick de bo hos Johan Danielssons föräldrar som bor en bit bort dit de tog med sig Wille och barnen, men sjukvården ville ändå ta in Wille för kontroll efter den elektriska stöten, trots att han efter omständigheterna mådde bra när räddningstjänst anlände.

Under natten har sonen legat på NUS i Umeå för observation dit han flögs med helikopter där hans EKG har kontrollerats.

En helikopter flög till Lillsjönäs för att hämta Wille till Umeå för observation över natten.

– Jag pratade med Wille i morse och han ska få komma hem ikväll, allt såg bra ut. Wille berättade att han blev lugn när den gula ambulansbilen svängde in och tog proverna, han kände direkt att han var i säkra händer, fast åskan small runt om kring dem, fortsätter pappan.

Precis som Wille understrukit så vill Johan passa på att tacka personalen.

– De var helt suveräna, både ambulanspersonal och räddningstjänsten ska ha en eloge. Det är mycket snack om att det är dålig hjälp här i inlandet men det är väldigt tur att vi har en akutbil här i Åsele, säger han.

Återförenas med familjen ikväll

Idag har familjen fått dit elektriker som kontrollerar huset och nu återstår att få bort den starka röklukten. I natt kommer Wille återförenas med familjen och sova i Lillsjönäs igen.

– Det är tur att allt gick bra med Wille. Huset och annat går att fixa. Nu hoppas vi bara att åskan håller sig borta, säger Johan Danielsson.

LÄS MER: Varför är åskan så kraftig ibland?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer