Stuga övertänd efter blixtnedslag

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 15.43 larmades SOS om en brand i en villa i Bygdeträskliden utanför Bygdsiljum.

Enligt Skellefteå räddningstjänst rör det sig om en mindre stuga på ungefär 40 kvadratmeter som börjat brinna. Stugan är enligt räddningstjänsten helt övertänd.

– Förmodligen har den träffats av ett blixtnedslag, säger Lars Lundberg vid Skellefteå räddningstjänst.

Räddningstjänsten i Burträsk och Bygdsiljum har skickat ut styrkor till platsen.

– Det är inte så mycket för dem att göra än att försöka släcka utifrån, säger Lundberg.

Brann ned till grunden

Vid 16.30 var Bygdsiljums räddningstjänst klar på plats och håller på att släcka och begränsa stugan som brinner.

– Det är fortfarande öppna lågor i stugan. Alla personer hade tagit sig ut, så det var inga personskador, sa Lars Lundberg.

En timme senare hade stugan brunnit ned till grunden. Enligt räddningstjänsten hade någon person i närheten sett när blixten slog ned och sedan hade det inte dröjt lång tid innan elden tog fart. Räddningstjänsten har nu lämnat platsen och överlåtit efterbevakningen till fastighetsägaren.

Flera bränder efter åskovädret

Åskovädret har rört sig över flera håll på länet. Under eftermiddagen har det brunnit i ett bostadshus i Fredrika efter ett misstänkt blixtnedslag, Skellefteå Kraft drabbades av nära 4000 strömlösa kunder på grund av åskan, och i Åsele slog blixten ned två gånger i samma hus där ett barn i 6-årsåldern fick ström igenom kroppen. Vid 16.30-tiden inkom ett larm om röklukt på Fyrvaktargatan i Ursviken utanför Skellefteå efter att blixten ska ha slagit ned i en antenn. Räddningstjänsten har kallats till platsen då de boende känt röklukt i villan efter blixtnedslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.