Leif Östling, som vad vd på Scania i nästan 20 år: ”Pengarna gör mest nytta i företaget” Foto: Jonas Ekströmer, TT

Östling: ”Jag blir mycket besviken om Scania ger aktieutdelning”

Uppdaterad
Publicerad

Scanias mångårige vd Leif Östling, mannen som yttrade: ”vad faan får jag för pengarna”, tycker nu att företag som får krisstöd av skattebetalarna inte ska göra aktieutdelningar.
Leif Östling säger till SVT att han blir besviken om Scania delar ut pengar i år.

– Om skattebetalarna ska in och betala för permitteringsstöd, då får aktieägarna vänta med sin utdelning.

Leif Östling var under nästan 20 års tid vd på Scania. Under finanskrisen utmärkte sig Scania genom att inte säga upp personal, utan permittera med större delen av lönen i stället, helt utan skattepengar. Tiden användes till utbildning, och att lösa problem och rusta företaget för framtiden. Efter krisen såg han att permitteringarna varit lönsamma. I dag är han positiv till regeringens krisstöd som ger företag stöd för att agera som Scania gjorde då. 

– Om man använder stödet på rätt sätt och ser till att utbilda människor och behålla kompetens, kommer man att tjäna mycket pengar igen senare, och kan betala lite högre utdelning då.  

Som SVT har berättat tidigare har SKF gjort 1,3 miljarder i aktieutdelning och nu dragit tillbaka permitteringsansökan. Assa Abloy betalade 2,2 ut miljarder till ägarna, och har fått sina permitteringsstöd beviljade – men innan tillväxtverket skärpte reglerna. Nu riskerar bolaget att tvingas betala tillbaka. 

”Pengarna gör mest nytta i företagen”

Leif Östling går emot sina direktörskolleger som har hävdat att det är vinster från 2019, som därför kan och bör betalas ut nu.  

– Vi är inne i en global kris. Vi vet inte hur länge vi kommer att ha kvar den. Då tror jag pengarna gör mest nytta i företaget. Ju mer i kassan desto bättre är det.  

När Leif Östling var ordförande i Svensk näringsliv avslöjade SVT att han hade skatteplanerat via ett Maltabolag.  Det var då han blev rikskändis genom att i en intervju säga att han ändå betalar mycket skatt, och fråga sig ”va faan får jag för pengarna”. 

Pengarna till moderbolaget

I dag vill han inte se skattepengar gå till aktieutdelningar. Scania gjorde en vinst på drygt 12 miljarder 2019, och har aviserat en utdelning på 6,2 miljarder. Pengar som hamnar hos det tyska moderbolaget Traton. Som i sin tur kan dela ut pengar. 

Tillväxtverket har ännu inte gett klara besked om den typen av aktieutdelning – koncernbidrag skall tillåtas om man skall få rätt till stöd. 

Vad tycker du då svenska skattebetalare får för pengarna?

– Ja, det är inte bra användning av skattepengarna!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer