Spår av det otillåtna bekämpningsmedlet pyrimetanil har hittats vid en kontroll av svenska hallon. Foto: Scanpix/TT

Otillåtet bekämpningsmedel i svenska hallon

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverket har upptäckt spår av det förbjudna bekämpningsmedlet pyrimetanil vid en kontroll av svenska hallon hos en grossist i Helsingborg, det rapporterar branschtidningen FoodMonitor.

Myndigheten misstänker otillåten användning av bekämpningsmedlet hos primärproducenten enligt tidningen. Men hallonen har inte återkallats då halterna ligger långt under vad som är hälsofarligt. 

Enligt Livsmedelsverkets analys innehåller hallonen 0,031 milligram pyrimetanil per kilo. Gränsvärdet ligger på 15 milligram per kilo.

– I det här fallet så låg det här långt under gränsvärdet. Det finns inga hälsorisker, säger Anders Jansson, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Ärendet utreds på lokal nivå

Att använda pyrimetanil i odlingar av hallon är olagligt och livsmedelsverket har lämnat över ärendet till Länsstyrelsen i Skåne län och Hässleholms kommun som har tillsynen över primärproducenten.

Enligt Anders Jansson kan det finnas naturliga förklaringar. Pyrimetanil är tillåtet vid odling av bland annat päron, äpplen och jordgubbar, så om dessa odlingar legat nära hallonodlingen kan bekämpningsmedlet helt enkelt ha blåst dit.

LÄS MER: För mycket bekämpningsmedel i var tredje påse gojibär

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.