Finska ståltillverkaren Outokumpu planerar att säga upp 1 000 anställda globalt. Bild från Outokumpus fabrik i svenska Degerfors samt Duisburg i Tyskland. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT samt FRANK AUGSTEIN/AP

Outokumpu ska dra ner på personal – 190 tjänster i Sverige försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Den finländska ståltillverkaren Outokumpu planerar personalneddragningar på cirka 1 000 anställda, bland annat 190 anställda i Sverige, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

I Sverige har Outokumpu verksamhet i bland annat Avesta, Degerfors, Fagersta, Storfors och Nyby i Torshälla utanför Eskilstuna.

Förhandlingar med fackliga företrädare ska inledas omgående och siktet är inställt på att åtgärderna ska vara genomförda mot slutet av 2021.

Ungefär 270 tjänster ska bort i Finland, 250 i Tyskland och ytterligare 190 i Sverige, enligt pressmeddelandet. Resterande neddragningar blir i andra länder i Europa och Nord- och Sydamerika.

”Outokumpu siktar på att ha färre än 9 000 anställda under 2022”, skriver bolaget.

Covid-19 påverkar beslutet

Neddragningar motiveras av en utmanande situation på marknaden med hård konkurrens från import till EU och covid-19-pandemins effekter på efterfrågan globalt.

I Sverige kommer 95 tjänster i Avesta, 70 i Degerfors samt 25 i Nyby i Torshälla utanför Eskilstuna att försvinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.