Foto: Scanpix

Nytt oväder drar in

Uppdaterad
Publicerad

Redan tisdag morgon drar ett nytt nederbördsområde in över södra Sverige. Det följs av ett rejält lågtryck på onsdag, med regn, snö och kraftig blåst, kanske stormbyar, natten till torsdag.

På onsdag blir det flera plusgrader i södra Sverige men samtidigt kommer ett oväder in från sydväst, med regn eller snöblandat regn i Götaland och södra Svealand och snö längre norrut.

– Det blir mycket blåsigt, kanske stormbyar i södra Sverige natten till torsdag, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.

Natten till tisdag blir det också regn och blåst i söder. Med temperaturer omkring nollstrecket finns risk för halka lokalt, framför allt på broar och mindre vägar som inte saltas.  I norr blir det mer klart väder tisdag morgon.

Snön smälter i söder – mer snö i norr

De närmaste dagarnas väder kommer att gå hårt åt snötäcket i södra Sverige, enligt Åsa Rasmussen. Samtidigt kan det komma någon decimeter snö i norr under onsdagen.

Regn, blåst och plusgrader kan också göra många isar osäkra.

– Man ska alltid kolla isläget med någon lokal skridskoförening först, om man vill ge sig ut och åka skridskor. Särskilt på insjöar kan isläget variera oerhört mycket, säger Åsa.

Kylan kommer tillbaka

Mot slutet av veckan kommer ett väderomslag, där kyla drar ner över hela landet norrifrån.

– Det blir kallt, minusgrader i hela landet utom möjligen längst i söder där det kan bli omkring noll. Men det blir inte lika kallt som under den senaste perioden. Temperaturen kan falla omkring 5–10 grader på vissa håll, säger Åsa.

Omslaget från plus- till minusgrader i kombination med nederbörd gör att det också kan bli halt.

Åsa Rasmussen vill också varna för att alltför mycket förlita sig på appar i mobiltelefonen om man vill veta temperaturen på någon viss plats.

– De bygger ju på modeller och modeller är inte bra på kyla, säger hon.

Här kan du läsa mer om varför appar visar fel temperaturer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.