Varning för ny hundsmitta

Uppdaterad
Publicerad

Brucella canis – en ovanlig bakterie som drabbar hundar och orsakar missfall och sterilitet, har upptäckts hos en tik i Sverige.

Bakterien Brucella canis har upptäckts hos en tik på en svensk kennel. Hunden fick avlivas och just nu pågår smittspårning och provtagning för att försöka stoppa en eventuell spridning av sjukdomen.

– Det finns ytterligare en tik som just nu är inne på provtagning för att undersöka om hon är smittad, berättar Michael Diemer, enhetschef på enheten för sällskapsdjur på Jordbruksverket till SVT Nyheter.

Finns ingen behandling för djur

Bakterien orsakar missfall och sterilitet hos hundar och en smittad hund måste avlivas då det inte finns någon tillförlitlig behandling mot smittan. Smittan överförs i samband med parning och kan i undantagsfall även smitta människor.

– Men för att en människa ska smittas krävs det rätt intensiv kontakt mellan kroppsvätskor, säger Michael Diemer.

En smittad människa drabbas av mer diffusa symptom som feberattacker, men kan behandlas med peniciliin.

Dvärgschnauzer smittad

Kenneln där den smittade hunden upptäcktes föder upp dvärgschnauzrar. På Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt vill man därför göra ägare till hundar av rasen uppmärksamma på symptom som missfall och nedsatt fertilitet.

– Den som tror sig ha en smittad hund bör kontakta veterinär, säger Michael Diemer.

Oklart var smittan kommer från

Det är än så länge oklart var bakterien kommer ifrån, men Sverige har varit förskonat sedan 2011 då man sist upptäckte en smittad tik.

– Det är en lurig bakterie, den kan ligga vilande länge utan att hunden visar några symptom, säger Michael Diemer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.