Ovanligt många mycoplasmainfektioner

Uppdaterad
Publicerad

Luftvägsinfektioner orsakade av bakterien Mycoplasma pneumoniae ökar kraftigt i landet. Karolinska sjukhuset har påvisat mer mycoplasma än någonsin och även Umeå och Göteborg rapporterar ovanligt många fall, skriver Smittskyddsinstitutet.

En mycoplasmainfektion börjar normalt med halsont, nästäppa, huvudvärk och hosta. En tiondel av de smittade utvecklar lunginflammation. Det nuvarande utbrottet tog fart förra hösten och beräknas klinga av nästa år.

Ökar också i övriga Norden

Antalet mycoplasmainfektioner ökar också kraftigt i övriga Norden. I Danmark har mellan 20 och 25 procent av de patienter som testats för mycoplasma fått infektionen. Det tyder enligt Statens Seruminstitut, danska motsvarigheten till Smittskyddsinstitutet, på att man där närmar sig en epidemi.

Spridningen av mycoplasma varierar i styrka med toppar och dalar under flera år. Enligt en dansk studie brukar man se höga toppar under två år som sedan klingar av året därefter. Liksom alla andra förkylningar toppar mycoplasma under vinterhalvåret.

Bland unga vuxna är mycoplasma den vanligaste orsaken till lunginflammation. Om patienten blir allvarligt sjuk behandlas bakterieinfektionen med antibiotika som tetracyklin eller makrolider.

TT

Alla kan drabbas

Mycoplasma pneumoniae är en liten bakterie som sprids från människa till människa som droppsmitta. Nära kontakt krävs för smitta och smittsamheten är stor inom familjer och barngrupper. Inkubationstiden är lång, 2-3 veckor och alla kan bli smittade eftersom genomgången sjukdom inte ger bestående immunitet.

Att försöka undvika närkontakt med smittade är viktigt för att förhindra smittspridning, liksom att nysa i näsduk eller armvecket. Det är inte helt klart hur stor del av smittan som kan ske genom hand-slemhinnekontakt, men eftersom det är svårt att veta vilken infektion en person har är handhygien alltid viktigt.

Källa: Smittskyddsinstitutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.