Ovanligt varm sommar hittills i år

Uppdaterad
Publicerad

Juni månad har varit ovanligt varm i Sverige. Men nu försvinner högsommarvärmen och ersätts av svalare luft och regnskurar – åtminstone tillfälligt. Redan till helgen kan temperaturen börja krypa uppåt igen.

– Vi ligger klart över det normala, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Efter den senaste tidens värmebölja över stora delar av landet väntas nu en period av svalare temperatur.

– Det är verkligen på upphällningen för södra Sverige. Det mesta trycks bort imorgon, även om det kan vara lite värme kvar över Gotland och Skåne. Annars är det tillfälligt svalare luft som har tagit över Norrland och drar ner över södra Sverige, säger SVT:s meteorolog Per Stenberg.

Även regnskurar väntas i landet – främst i södra Sverige. Men också kusterna, som normalt är mer skonat från nederbörd än inlandet, får räkna med regn.

– Det kommer mestadels vara skurområden. Och som alltid med skurar kan det falla väldigt ojämnt, så det kan vara enstaka platser som inte får en droppe alls, säger Per Stenborg.

”Klart över det normala”

Just regn är välkommet, enligt Per Stenberg. Och då särskilt i södra Götaland. Hittills i år har sommaren varit ovanligt varm med perioder av temperaturer över 30 grader på flera håll i landet.

– Ser man på hela juni, som har varit delvis rekordvarm i Östersjölandskapen, ligger vi klart över det normala. Framför allt hade vi en värme som var väldigt exceptionell för att var så pass tidigt på sommaren. Nu är vi inne i mitten av sommaren och då får vi lite varmare perioder. Då kan vi nosa på 30 grader, det är inget ovanligt, säger han.

”Värmen återkommer”

Men redan till helgen kan värmen vända tillbaka.

Med början på torsdag väntas temperaturen krypa uppåt i norra Norrland och sedan sprida sig nedåt i landet.

– Värmen återkommer så smått på torsdag och börjar norrifrån. Lokalt kan temperaturen nå upp till 30 grader i norra Norrland i slutet av helgen. Värmen byggs på dag för dag om sol och värme håller i sig några dagar, säger Per Stenborg.

Både USA och Kanada har den senaste tiden haft extremtemperaturer.

Varm sommar spås

Enligt SVT:s meteorolog Nitzan Cohen beror det, liksom de höga temperaturerna i Sverige och norra Europa, sannolikt på hur regnväder rör sig i tropikerna i kombination med lufttryck på våra breddgrader, samt vad som händer över arktis.

– Hela det samspelet är vad som avgör var det blir väldigt varmt och inte lika varmt, säger han.

För Sveriges del ser värmen ut att hänga kvar under hela sommaren.

– Det beror på vad som händer i tropikerna. Men det finns en chans, eller risk om man vill kalla det så, att vi kommer befinna oss i en luftmassa som är relativt varm ganska länge, säger Nitzan Cohen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.