Polisen hittar och utvisar i dagsläget bara omkring en tredjedel av de efterlysta flyktingarna innan hela processen måste börja om igen. Foto: SVT

Över 12.000 efterlysta – gömmer sig undan utvisning

Uppdaterad
Publicerad

12.350 personer som ska utvisas eller avvisas är just nu efterlysta i Sverige. Polisen slår nu larm om att de inte mäktar med uppgiften, och har efter en genomgång av de senaste tre årens ärenden konstaterat att de bara klarar upp en tredjedel av dessa ärenden. – Vi klarar inte av vår uppgift, säger Per Löwenberg, gruppchef för gränspolissektionen, till SVT Nyheter.

Enligt polisen är över 12.000 människor efterlysta för att ha gömt sig i Sverige när de fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd.

– Det här är personer som vi har fått i uppgift att utvisa, säger Per Löwenberg, gruppchef för gränspolissektionen.

Dagens lagstiftning gör det svårt för polisen att hinna med alla utvisningsbeslut. 

– Efter fyra år preskriberas ett beslut. Så ett stort antal av dessa ärenden preskriberas utan att vi har hittat personen, säger Per Löwenberg.

Lagen ger de människor på flykt som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd rätt att ansöka på nytt fyra år senare.

Få ärenden klaras upp


Polisen hittar och utvisar i dagsläget bara omkring en tredjedel av de efterlysta migranterna innan hela processen måste börja om igen. 

– Det är naturligtvis inte bra, vi klarar inte av vår uppgift, säger Per Löwenberg.

LÄS MER: Barnfamiljen har levt gömd i flera år

Hög belastning och prioritering är två av anledningarna.

– Man får väga det mot hur mycket vi ska leta, inte bara mot hur mycket resurser utan också mot hur mycket kontroll vi ska ha, säger Per Löwenberg.

”Många håller sig undan”

Utvisningsärendena är komplicerade och ibland mycket tidsödande.

– Det är en väldigt svår arbetsuppgift. Att genomföra en utvisning är en av de tuffaste uppgifterna som finns inom statsförvaltningen. Det handlar om människor som ofta är i en väldigt desperat situation, säger Per Löwenberg.

Han menar att vi ännu inte sett effekten av förra årets flyktingström och därför räknar Polismyndigheten med att antalet människor på flykt som gömmer sig kommer att bli många fler inom en snar framtid.

– Vi står inför en kraftig ökning i antal ärenden. Vi kommer att ha väldigt många som lever i svåra situationer och som håller sig undan, säger Per Löwenberg.

  • Enligt polisen är 12.350 personer som ska utvisas eller avvisas i dagsläget efterlysta.
  • Efter att ha gått igenom de senaste tre årens ärenden uppger polisen att de klarar upp knappt en tredjedel av dessa ärenden innan de preskriberas eller avslutas av annan anledning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet