Foto: Rebecka Haglund / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Allt jag vill är att ge mina barn en trygg framtid”

Uppdaterad
Publicerad

De flydde från krig, kaos och en släkt som försökte bränna upp dem levande för att de trotsat religionen. Barnfamiljen från Västbanken hoppades att de skulle få ett nytt liv i Sverige. Men Migrationsverket sa nej och drömmen krossades. – De kommer att döda oss om vi kommer tillbaka, säger en av de över 12.000 personer som fått avslag på sin ansökan om asyl och som nu gömmer sig för polisen.

Precis som många andra migranter som fått avslag på sin ansökan om asyl valde familjen att stanna ändå. Polisen efterlyser just nu över 12.000 personer som gömt sig.

Nu lever familjen ett liv utanför det vanliga samhället. Mamma, pappa och tre barn i dagisåldern.

– Jag vill ha ett tryggt liv och jag vill rädda mina barns liv, berättar pappan för SVT Nyheter.

”Det finns inget efter i morgon”

Den äldsta dottern kramar sin gosedjurskanin hårt, den yngsta busar och skojar med sin pappa, lyckligt ovetandes om den osäkerhet familjen lever i.

– Vi kan inte gå tillbaka. Om vi kommer tillbaka dödar de oss, säger pappan.

Barnen har rätt till dagis och hela familjen kan söka viss vård vid behov. Men det är mycket som inte går att göra som gömd. Till exempel söka ett vanligt jobb. Fadern berättar att han jobbar svart.

– De behandlar mig som en slav. De vet att jag inte har papper och behöver jobba. Eftersom jag behöver pengar, säger pappan.

Han tittar på sina skor, ett par slitna foppatofflor.

– Jag skäms, men alla pengar måste gå till barnen, säger han.

Snart har det gått fyra år sedan de fick avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd och nästan lika länge har de levt gömda från resten av samhället.  När fyra år gått har de möjlighet att ansöka på nytt.

– Vi försöker överleva dag för dag. Våra liv är en dag i taget. Det finns ingen framtid. Det finns ingenting efter i morgon, kanske ingenting om sex timmar, säger pappan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet