Tina Malmberg, Riksrevisionen: ”Om man är ålderspensionär kan man ringa Pensionsmyndigheten som kan hjälpa personen att göra en preliminär beräkning” Foto: Martin Ekelin, SVT / Henrik Montgomery/TT

169 000 har rätt till bostadstillägg – men söker inte

Uppdaterad
Publicerad

169 000 personer i Sverige med rätt till bostadstillägg söker inte tillägget. Ytterligare tre miljarder kronor borde betalas ut varje år.

– Många känner inte till att man är berättigad eller också har de inte förmåga att få ihop en ansökan, säger Tina Malmberg vid Riksrevisionen.

Bostadstillägget för ålderspensionärer över 65 år och sjuka eller funktionsnedsatta är till för de som har det allra sämst ställt i samhället. Riksrevisionen har nu granskat bostadstillägget och konstaterar att så många som 129 000 pensionärer och 40 000 sjuka eller personer med sjuk- eller aktivitetsersättning har rätt till bostadstillägget, men ansöker inte om pengarna.

Tina Malmberg är som projektledare ansvarig för granskningen vid Riksrevisionen.

– Många känner inte till att man är berättigad eller också har de inte förmåga att få ihop en ansökan. Det kan handla om okunskap, ett för komplicerat regelverk och ett för krångligt ansökningsförfarande, säger hon till SVT Nyheter.

Miljarder skulle kunna betalas ut

Rapporten gäller för år 2016 (senaste året med tillgängliga kompletta data) men Riksrevisionen menar att de inte ser några större förändringar för åren 2017 eller 2018. Totalt räknar Riksrevisionen med att så mycket som 3 miljarder kronor skulle kunna betalas ut varje år. Enligt granskningen betyder det ytterligare cirka 1 300 kronor i månaden per person, vilket är mycket pengar för en person med låg inkomst.

– Om man är ålderspensionär kan man ringa Pensionsmyndigheten som kan hjälpa en att göra en preliminär beräkning. Om personen har sjuk- eller aktivitetsersättning så kan man ringa Försäkringskassan, säger Tina Malmberg till SVT Nyheter.

Riksrevisionen föreslår att regeringen efterlyser bättre samarbete mellan Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan. Ett annat förslag är att Försäkringskassan analyserar mer ingående vilka som ingår i mörkertalet och utför riktade insatser mot dem som går miste om bostadstillägget.

Fakta: Det här gäller för bostadstillägg

Ålderspensionär: Vem kan ansöka ?

Du kan ansöka oavsett om du hyr eller äger din bostad.

Du kan ansöka även om du har förmögenhet.

Du kan ansöka om du bor i Sverige, är över 65 år och tar ut hela din allmänna pension. Du kan även ansöka om du har en utländsk pension som motsvarar svensk allmän pension. Likaså om du är under 65 år och fick änkepension före år 2003. Är din pension och andra inkomster omkring 15 000 kronor efter skatt eller lägre kan du ha rätt till bostadstillägg. Om du bor tillsammans med någon gäller andra belopp.

Källa: Pensionsmyndigheten

Sjuk eller aktivitetsersättning: Vem kan ansöka ?

Om bor i Sverige

Om du har aktivitetsersättning eller sjukersättning

Om du har en låg inkomst och kostnader för bostaden

Om du inte har fyllt 65 år.

Du kan också få bostadstillägg om du bor i Sverige och får någon invaliditetsförmån från ett annat EES-land eller Schweiz.

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.